Wednesday, December 31, 2014

KETAHUI KEHEBATAN ANGGUR MUSCADINE DALAM VIVIX SHAKLEE

Haa…..apa yang buatkan Vivix Shaklee ni istimewa sangat?
Vivix Shaklee mengandungi anggur Muscadine. Apa pulaknya anggur muscadine ni? Tak sama ke dengan anggur biasa tu?
Jom….kita berkenal-kenalan dengan anggur Muscadine yang super duper hebat ni!
Nampak tak gambar perbandingan anggur muscadine yg besar tu banding dengan anggur biasa?
Tu baru luaran ye. So, sekilas fakta mengenai anggur muscadine :

1. Anggur Muscadine sesuai dengan iklim hangat & lembap. Berlainan dengan anggur jenis lain yang perlukan iklim dingin. 

2. Oleh kerana itu , anggur muscadine sangat tahan lasak, tinggi anti-oksidan dan tinggi kandungan phytonutrients kerana keduanya adalah satu cara alam semulajadi melindungi tanaman seperti anggur muscadine (umpama antibodi semulajadi pada buah)

3. Ia dikenali sebagai super grapes kerana saiznya yang besar selain kandungan nutrien yang lebih hebat dari anggur biasa.

4. Anggur biasa mempunyai standard 19 pasang kromosom. Anggur Muscadine mempunyai 20 pasang kromosom.

5. Ia mempunyai kadar Resveratrol 6x lebih tinggi dari anggur merah. 

” In a study conducted by Tang and colleagues and published in the May 2008 issue of Journal of Nutritional Biochemistry, researchers found that resveratrol inhibited the growth of human breast cancer cells. Resveratrol also inhibits the production of blood vessel constrictors, helps keep heart muscle healthy and supple and improves blood flow to the brain. The World’s Healthiest Foods says that resveratrol may have applications in treating Alzheimer’s disease. The phytonutrient decreases the levels of a certain peptide found in the brain tissue of people with Alzheimer’s disease.”

6. Ia satu-satunya anggur yang mengandungi Ellagic Acid. Menurut ” The United States Department of Agriculture” ianya adalah bahan yang mampu memberikan manfaat perlindungan dan pencegahan dari kanser, mengurangkan Atherosclerosis serta memberikan manfaat buat hati. 

7. Shaklee menggunakan keseluruhan buah anggur; kulit, isi & bijinya kerana:-
  • Anti oksidan & phytonutrients yang tinggi dalam kulit anggur
  • Kandungan Resveratrol yang tinggi di dalam biji anggur
  • Isinya juga mengandungi nutrien yang sangat berguna
8. Menurut “The World’s Healthiest Foods” kandungan flavonoids dalam anggur muscadine adalah termasuk quercetin (  boleh mengurangkan risiko blood clots & melindungi kita dari radikal bebas)
 phenolic acids ( melindungi diri dari risiko penyakit jantung ).
9. Kulit anggur muscadine mengandungi Saponin ( mengikat pada kolesterol dan mengelakaan serapannya ).
 10. Anggur muscadine kaya dengan anthocyanins ( flavonoids yang memberikan warna merah gelap dan merupakan antioksidan yang hebat serta kuat ).
11. Ianya kaya dengan Manganese iaitu unsur mineral surih yang dijumpai di tulang dan sesetengah organ dalaman. Ianya adalah penting untuk tubuh membentuk tisu penghubung dan amat diperlukan untuk fungsi saraf serta otak.

” According to the University of Maryland Medical Center, experts believe that as many as 37 percent of all Americans don’t get the recommended dietary intake of manganese. The World’s Healthiest Foods lists 1 cup of grapes as containing close to one-third of the recommended daily value.”
12. Ianya rendah kalori dan kaya dengan serat.
Meh pulak tengok ORAC Value Anggur Muscadine :


Maka, tak hairanlah Vivix Shaklee ni sangat mujarab dan berkesan. Sangatlah rugi jika anda tak ambil peluang untuk membelinya.

Vitamin Untuk Orang Sakit? Kenali Hakikat Vitamin

Beberapa hari lepas dapat panggilan dari seorang sahabat memberitahu seorang kenalan meninggal dunia akibat strok. Masih muda orangnya dan diberitahu oleh doktor tiada apa-apa penyakit lain melainkan tekanan darah sedikit tinggi. Di kala itu teringat juga pada arwah rakan sekolah rendah yang meninggal dunia akibat serangan jantung. Juga dikatakan tiada apa-apa penyakit berbahaya malah sangat aktif bersukan.
Mungkin sudah tertulis ajal mereka tetapi memang makin ramai yang pergi di usia muda akibat penyakit yang tidak kelihatan di mata kasar. Nampak sihat dan aktif tapi sebenarnya ada dalam badan.
Di negara kita vitamin adalah untuk orang sakit atau diambil oleh ibu-ibu hamil. Bagi orang yang merasa dirinya sihat, mereka tidak nampak kepentingan vitamin atau supplement tambahan. Malah ibu menyusu sekalipun jarang mengambil vitamin. Cuma rata-ratanya akan panik mencari apabila susu berkurang atau tidak cukup untuk bayi.
Hakikatnya menurut Dr Ray Strand seorang pakar nutrisi, 3 cara untuk hidup sihat optimum iaitu
  • Melakukan senaman yang konsisten
  • Mengambil makanan seimbang
  • Mengambil vitamin/supplement tambahan
Kajian 30 tahun lalu terhadap lobak (carrot) mendapati ia telah kehilangan zat sebanyak 45% berbanding 10 tahun sebelumnya. Itu 30 tahun lepas. Bayangkan sekarang? Ditambah pula sekarang ini kebanyakan produk makanan adalah GMO (Genetically Modified Organism) di mana kandungan genetiknya diubah untuk mempercepatkan tempoh matang, saiz lebih besar, buah yang lebih lebat atau isi yang lebih tebal. Malah produk ternakan juga banyak disuntik dengan hormon supaya lebih cepat matang dan lebih besar. Jadi bayangkankesemua bahan kimia/ hormon itu masuk ke dalam badan kita melalui makananharian kita.
Jadi benarkah vitamin untuk orang sakit? Ini pendapat saya
  • Jika vitamin untuk orang sakit, kenapa ramai orang sihat tetap rasa letih dan lesu setiap hari?
  • Jika vitamin untuk orang sakit, kenapa ramai orang sihat tetap mengalami masalah kemurungan atau stress?
  • Jika vitamin untuk orang sakit, kenapa ramai orang sihat tetap mengalami masalah obesiti atau berat badan tidak normal atau paras kolesterol tinggi?
  • Jika vitamin untuk orang sakit, kenapa ramai kajian KKM menunjukkan pertambahan 2x ganda pesakit diabetis yang tidak mengetahui mereka menghidap diabetis?
  • Jika vitamin untuk orang sakit, kenapa kadar kematian akibat serangan jantung dan strok secara tiba-tiba meningkat?
Jika difikirkan, banyak lagi kenapa yang kita boleh renungkan. Tetapi ia semua menunjukkan vitamin bukan untuk orang sakit tapi untuk merendahkan peluang untuk kita sakit dan mendapat tahap kesihatan yang lebih baik.. Jadi bagi yang mahu mula mengamalkan vitamin untuk meningkatkan tahap kesihatan badan, apa vitamin yang anda perlukan?
Badan kita mempunyai banyak anggota badan kan? Anggota badan sel kita pula adalah pelbagai jenis protein yang bergabung dan berfungsi serentak. Jika anggota badan kita lengkap, badan kita akan sempurna. Maka jika protein cukup sel kita juga sempurna. Setiap protein terbina dari gabungan  beberapa asid amino yang berbeza. Ada 22 jenis asid amino untuk membina pelbagai jenis protein tetapi hanya 13 yang boleh dihasilkan oleh badan kita. Baki 9 jenis asid amino kita perlu dapat dari pemakanan harian.
Ingat bahan asas seluruh sistem badan manusia adalah sel. Jadi seperti mana manusia perlukan makanan, sel juga perlukan makanannya iaitu 27 jenis kombinasi vitamin dan mineral. Kita pula berlindung dari elemen luar seperti sejuk, panas, habuk dan sebagainya dengan menggunakan pakaian kita sebagai perisai kan? Jadi sel kita juga memerlukan perisainya untuk berlindung dari serangan pathogen dan bakteria. Perisai ini adalah Vitamin C.
Jadi kita memerlukan asid amino, 27 jenis vitamin dan mineral serta Vitamin C untuk kekal aktif dan sihat. Banyak nya perlu makan? Macam mana nak pastikan diet harian kita lengkap dengan semua tu? Ada tak cara lebih mudah untuk dapat semua keperluan itu dengan lengkap?
Cara paling mudah adalah dengan mengamalkan Set Family Wellness dari Shaklee iaitu gabungan Vitalea, B-complex, Vitamin C dan ESP Soy Protein Isolate Powder.
Apa kepentingan 4 jenis vitamin ini?
  • Gabungan Vitalea dan B-complex membekalkan kesemua 27 jenis vitamin dan mineral untuk fungsi sel yang optimum
  • Vitamin C bersifat pelepasan masa yang membekalkan 500mg vitamin C sedikit demi sedikit sepanjang hari untuk perlindungan sel 24/7.
  • ESP membekalkan kesemua 9 jenis asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan.
  • Gabungan 4 jenis vitamin ini meningkatkan kesihatan secara menyeluruh, membuatkan badan lebih bertenaga, menguatkan sistem imun badan dan melindungi setiap organ badan untuk fungsi yang optimum.
Kenapa mesti Shaklee? Sebab Shaklee adalah pengeluar multivitamin pertama di duniadan syarikat nutrisi terbaik di US dan Malaysia. Malah para doktor sendiri mengakui keberkesanan Shaklee.
Keberkesanan Shaklee diakui doktor
Ini pula kisah Mary (seorang pengguna Shaklee) dan adik kembarnya yang tidak menggunakan produk Shaklee. Ketika kecil wajah keduanya sama. Tetapi di usia 69 tahun, wajah Mary jelas kelihatan lebih awet muda, segar dan bertenaga berbanding adiknya.
Vitamin untuk orang sakit? TIDAK!! Vitamin untuk mereka yang mahu hidup lebih sihat. Vitamin membekalkan badan dengan keperluan untuk fungsi badan yang effisien dan perlindungan yang berpanjangan dari penyakit.Kata pepatah Mencegah itu lebih baik dari mengubati adalah tepat untuk kenapa perlunya mengambil vitamin walaupun rasa sihat.

credit : www.lifefit.my  

Sakit Jantung?? Apa Alternatif Anda?

ni saya share dari blog Aimi Syairah  mengenai kesihatan jantung....
jom baca...

Kesihatan adalah anugerah terindah. Apa gunanya berduit banyak tapi tidak sihat kan? Benar, kesihatan salah satu nikmat Allah yang paling berharga. Itulah yang saya dan suami rasakan bila ayah mertua disahkan mendapat serangan sakit jantung pertama dan salur darah di jantung disyaki tersumbat.
.

Selama ni nampak sihat je tapi bila doktor kata sakit jantung pertama, itu bagaikan ‘wake-up call’ untuk kami semua. Jadi, ayah mertua di rujuk ke Institut Jantung Negara bagi pemeriksaan lanjut untuk kenal pasti berapa salur darah yang tersumbat dan apa rawatan susulan.


Orang kata mencegah lebih baik dari mengubati. Tapi apa yang penting rawat sebelum parah. Jadi bila saja ayah mertua keluar dari hospital, saya dan suami sepakat berikan ayah mertua Set Kesihatan Jantung yang merangkumi Phytocol-ST, CoQ Health, Omega Guard dan Vivix.

Ya lah, nak tunggu appointment dekat IJN tak tahu bila. Takut-takut keadaan makin teruk. Sakit di dalam mana kita nak nampak kan? Lagi bagus kalau secara semulajadi, ‘clot’ dalam salur darah tu dapat dihilangkan sebelum pemeriksaan IJN.
Jadi alkisahnya semalam 22 Julai, ayah mertua dimasukkan ke IJN untuk pemeriksaan. Jika tidak lebih dari 3 salur darah yang tersumbat, ayah mertua cuma perlu dimasukkan belon dan spring untuk luaskan semula salur darah (dipanggil ‘angioplasty’). Tapi jika lebih dari 3 salur tersumbat, ayah mertua akan dirujuk semula untuk menjalani pintasan jantung atau ‘bypass’.
Memang risau dengar. Lebih-lebih lagi dengan ‘bypass’. Sebab untuk menjalani ‘bypass’, jantung akan dihentikan dan mesin akan ambil alih fungsi jantung sepanjang pembedahan. Selesai semuanya, barulah jantung dihidupkan semula. Aduh… dengar memang rasa takut.
Pagi 22 Julai, ayah mertua jalani pemeriksaan dan akhirnya petang dapat khabar gembira. Alhamdulillah tiada lagi salur darah yang tersumbat. Semuanya dalam keadaan baik dan ayah mertua dibenarkan keluar wad. 
Syukur dengan Phytocol-ST, CoQ Health, Omega Guard dan Vivix, akhirnya ‘clot’ hilang secara semulajadi seperti yang kami harapkan.

Bagaimana setiap supplement itu berfungsi dalam merawat sakit jantung?

1. Phytocol-ST – Mencegah sakit jantung
    • Menghalang kolesterol dari makanan harian dari memasuki salur darah.
    • Bila kolesterol tidak boleh memasuki salur darah, risiko salur tersumbat adalah rendah dan risiko sakit jantung juga rendah.
2. Omega Guard – Menurunkan risiko sakit jantung
    • Menurunkan paras LDL (kolesterol jahat punca utama sakit jantung) dalam darah dengan cara meningkatkan paras HDL (kolesterol baik) secara semula jadi.
    • Omega Guard Shaklee adalah minyak ikan paling tulen dan pembekal HDL terbaik untuk atasi sakit jantung
3. CoQ Health – Menguatkan jantung
    • CoQ Health bekalkan enzim CoQ yang amat diperlukan oleh jantung untuk bekerja.
    • Tanpa enzim CoQ yang cukup, jantung jadi lemah dan mudah kena sakit jantung
4. Vivix – Melindungi jantung
    • Melindungi sel jantung dari penuaan, membaikpulih sel jantung yang rosak dan memelihara kesihatan salur darah untuk fungsi jantung yang sihat dan elak sakit jantung. 
    • Satu-satunya produk kesihatan di pasaran yang membetulkan terus DNA dalam sel badan

Apa yang pasti, sakit jantung bukan lagi masalah orang tua sahaja. Orang muda juga boleh kena. Seperti arwah rakan yang meninggal dunia awal tahun dahulu kerana sakit jantung mengejut walaupun umur baru 26 tahun dan sangat aktif bersukan.
.
Jantung organ paling penting dalam badan kita. Umpama bateri bagi badan kita. Mati bateri maka putuslah hayat. Maka lindungilah jantung. Dan jika ibu bapa kita ada yang menghidap sakit jantung atau masalah berkaitan jantung, hadiahkan mereka Set Kesihatan Jantung ini. Bukan pilihan tapi itu adalah tanggungjawab kita untuk menjaga mereka seperti mana mereka menjaga kita dulu. Bertindak sebelum terlambat.
.
Kos untuk Set Kesihatan Jantung? Tidak sampai pun RM400 sebulan. Rasa mahal?? Tapi tahukah anda kos untuk ‘angioplasty’ di Malaysia boleh mencecah RM25,000 dan kos untuk ‘bypass’ jantung boleh mencecah RM50,000. Dan itu mungkin belum masuk kos follow up. Pekerja kerajaan dan pesara? Memang free atau subsidi besar. Atau ada insuran yang tanggung boleh dapat free. Betul. Tapi bagaimana dengan kos emosi pesakit dan keluarga terdekat? Dan mahukah anda menjalani banyak kali pembedahan hanya kerana tidak mahu mencegah?
.
Mencegah lebih baik dari mengubati. Tapi rawat sebelum parah. Kesihatan adalah anugerah terindah. Peliharalah anugerah Allah sebaiknya. Jika ibu bapa yang terkena, ini adalah tanggungjawab kita kepada mereka.

credit : www.lifefit.my 

Monday, December 29, 2014

Cara Pengambilan Vitamin Shaklee


Cara Pengambilan Vitamin Shaklee - General

Biasanya max intake ada tulis di botol vitamin. Tapi dosage boleh disuaikan mengikut keperluan customer.

Mostly vitamin tak kisah ambil pada bila-bila waktu asalkan lepas makan dan tak bertembung dengan 
vitamin tertentu. Kecuali ada certain sahaja yang memang kita suggest ambil waktu2 tertentu.

Untuk vitamin yang sama, cara pengambilan mungkin berbeza bagi setiap kes. 

Di bawah adalah general guide pengambilan Supplement Shaklee. Boleh tukar ikut kesesuaian.
  1. Sustained Release Vitamin C 500mg - 1 biji after meal, kecuali untuk orang yg sakit teruk, perokok, resdung teruk boleh suggest 2 biji setiap hari. Kalau demam pun boleh amek 2 biji, patah dua supaya cepat diserap oleh badan.
  2. Chewable Vita-C Plus 100mg - After Meal. Kanak-kanak: 1 biji sehari, Dewasa: 3-5 biji sehari.
  3. BComplex - 1 biji after meal (After breakfast / lunch sbb vitamin ni memberi tenaga). Kalau tgh under lots of stress, boleh makan 2 biji. 1 biji pagi & 1 biji tghari. Maximum pengambilan 4 biji sehari. Kanak-kanak umur 9 tahun ke atas dah boleh ambil BComplex 1 biji sehari sahaja sebab pelajar sangat-sangat memerlukan BCompleks ni.
  4. Vitalea - 1 biji after meal. Boleh ambil 2 biji untuk org yg ade masalah HB rendah, atau kurang darah. Tak boleh ambil bersama Vitamin E, GLA, susu/Ostematrix/kalsium pada masa yang sama kerana akan menghalang penyerapan iron.
  5. Alfalfa - Max intake 10 biji sehari after meal. Untuk ibu menyusu boleh suggest 2-3 biji sahaja setiap hari. Jika susu masih kurang dan untuk boost susu, tambah 1 biji setiap kali selepas pam. Lepas tu tambahkan sikit-sikit. Untuk kegunaan biasa, 2-3 biji sehari dah cukup. Untuk Set Diet boleh ambil 10 biji sehari.
  6. ESP - Max 3 sudu besar sehari. Boleh bancuh dgn apa2 minuman macam susu / milo / jus. Jangan guna air panas sebab protein rosak dalam high temperature. Untuk ibu mengandung dan menyusu, 1-2 sudu besar sehari dah cukup. Untuk kanak-kanak, setengah atau 1 sudu besar sahaja.
  7. Ostematrix - 2-4 biji sebelum tidur malam. Ini kerana masa tidur adalah masa paling lama kalsium boleh ada dlm badan. Biasanya, 2 biji sehari dah mencukupi. Tapi kalau orang yang langsung tak minum susu, boleh ambil 4 biji. Bagi yang ada sakit pinggang / belakang yang teruk boleh juga ambil 4 biji untuk hilangkan kesakitan tu.
  8. Vitamin E - 1 biji after meal. Tak boleh ambil dengan dengan Vitalea, Alfafa, dan GLA pada masa yang sama kerana mengganggu penyerapan Vitamin E.
  9. Nutriferon - 1-2 sachet seminggu untuk tingkatkan imunisasi. Atau boleh ambil bila perlu sahaja ketika sakit, demam, iaitu 1 sachet pagi dan 1 sachet malam hingga sembuh.
  10. Meal Shakes - Dewasa: 1-2 sudu besar sehari. Kanak-kanak kecil: Setengah sudu teh. Kanak2 lebih besar: 1 sudu teh sehari. Bancuh dlm apa2 minuman sejuk/suam sahaja sebab protein rosak dalam temperature panas.
  11. Performance Drink - Boleh ambil berapa banyak dan bila-bila masa. Ia macam air isotonik 100 Plus. Untuk bulan puasa, boleh ambil 1 sudu besar masa sahur dan 1 sudu besar masa berbuka.
  12. Vivix - 1 sudu teh sebelum tidur / selepas breaskfast
  13. Advance Joint Health Tablet - 2 biji sehari after meal. (1 biji after breaskfast & dinner)
  14. Lecithin - Untuk slimming: 6 biji sehari after meal (3 biji after lunch & dinner. Atau 2 biji after breakfast, lunch & dinner). Untuk kecerdasan otak, rambut yg cantik dll : 1-2 biji sehari. Untuk kanak-kanak 9 tahun ke atas dah boleh ambil 1 biji lecithin utk perkembangan otak. Boleh ambil bersama OmegaGuard juga.
  15. GLA Complex - 1-2 biji sehari. 1 biji setiap selepas meal.
  16. Omega Guard - Ibu hamil / menyusu : 1 biji sehari after meal; Orang biasa atau yang nak slim: 3 biji sehari; Kanak-kanak kecil (1-3 tahun): 1 biji 2-3 kali seminggu; Kanak-kanak yg lebih besar: 1 biji sehari.
  17. Zinc - 1 biji before or after meal.
  18. Collagen Powder - 1 sachet daily sebelum tidur malam
  19. Herb Lax - 2-4 biji, 2-3 kali seminggu sebelum tidur malam.
  20. DTX Complex - 1-2 biji sehari after meal
  21. Garlic - 2 biji sehari after meal
  22. Peppermint- Ginger Plus (PMG) :  
    1. - Bantu penghadaman : 3 biji lepas makan .
    2. - Cuci usus dan perut : Larutkan 3 biji PMG & 10 biji alfalfa dalam air panas suam untuk minum .
    3. - Rawat sakit / gastrik / nausea / batuk : 3-5 biji dalam air panas menjadi teh herba .
    4. - Kelegaan tekak , batuk dan sendawa : Hisap 2 biji .
  23. Carotomax :
    1. - Pemeliharaan kesihatan : 1 biji , 2 kali sehari , selepas makan .
    2. - Penyakit mata / semasa rawatn penyakit : 2 biji , 2 kali sehari .
  24. Phytocol : - 1 biji , 2 kali setiap hari sebelum memakan makanan yang berat bagi menyekat kolestrol masuk ke dalam saluran darah ( penapis dalam usus )
Credit to Hafsah Mardhiah

Jadual khas dan konsultansi untuk setiap set akan diberikan.

Saturday, December 20, 2014

JOM KENALI KOLESTEROL

Apakah Itu Kolesterol?                


Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam peredaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperolehi daripada pemakanan dan pengeluaran dari hati.




Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan , kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein.
Kolesterol bersalut protein ini dipanggil "CHYLOMICRON".

Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredars  darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan 'chylomicron' daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.


KOLESTEROL JAHAT vs KOLESTEROL BAIK


Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).





 Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol 'JAHAT' manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol 'BAIK'.





Bagaimana Serangan Jantung Boleh Berlaku?


Seseorang individu terdedah kepada serangan jantung bila dia mempunyai kolesterol LDL yang lebih tinggi daripada kolesterol HDL. 


Lipoprotein LDL menyebabkan kolesterol melekat pada dinding arteri, menyebabkan pembentukan bahan keras dan tebal yang dipanggil plak kolesterol.

Lama-kelamaan , plak kolesterol menyebabkan dinding arteri menebal dan saluran arteri semakin sempit, satu proses yang dipanggil atherosclerosis.




Arteri koronari membekalkan darah dan oksigen kepada otot jantung. Bila arteri koronari menyempit disebabkan atherosclerosis, ia tidak mampu membekalkan darah dan oksigen secukupnya kepada otot jantung. Kekurangan oksigen ke otot jantung menyebabkan dada sakit, juga ketulan darah dalam arteri yang menyebabkan saluran itu tersumbat dan membawa kepada kematian otot jantung (serangan jantung).


Partikel kolesterol HDL menghalang proses atherosclerosis dengan menarik kolesterol daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati, untuk dibuang menerusi hempedu. Ia juga mengganggu pengumpulan kolesterol pada dinding arteri oleh partikel kolesterol LDL. 

Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.

Sumber : Laman Kesihatan


Semoga sedikit sebanyak info mengenai Kolesterol ini memberi kesedaran kepada anda.


Farasainai

0123107784

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts