Thursday, November 27, 2014

Shaklee memberi tenaga selepas Pembedahan

Assalam sume..

Malam ni saya cuma nak kongsikan pengalaman saya sendiri sewaktu melahirkan anak ketiga saya, Yus Anwari Ansar... secara pembedahan kali ketiga ditempat yang sama ... (cuba anda bayangkan) heheh.

Ok.. sepanjang pregnantkan Ansar..of coz Ansar adalah baby SHAKLEE... Apa yang dikongsikan kt sini adalah kesan daripada saya pulun 3 vitamin sebelum dan selepas pembedahan.

Dipendekkan cite...

Dah nak tibe time bedah ni..sebelum masuk labour room saya cepat2 curi2 telan vitamin c 2biji, vitalea 1biji dan b-complex 1 biji.(kena sorok2..nanti nurse marah..hehe).
Rasanye dekat 6jam kot baru siap sume ...
Dan disahkan saya bleeding plak 2pine darah hilang.. dah la kena bedah untuk kuarkan anak..kena tebuk plak kt belah kanan nak kuarkan darah yang bleeding tu... Doktor terangkan kat saya yang kes macam saya ini selalunya patient tidak panjang umur.Tetapi Allah punya kuasa..ajal maut sume diatas kehendakNya.
Syukur Alhamdulillah.. Sehari selepas tu.. doktor ada menegur,  Even bleeding, saya still  tidak nampak lesu  tetapi saya begitu bertenaga plak.. Alhamdulillah memang saya bertenaga dan rasa fresh macam biasa..
Ini adalah kesan dari ambik 3 vitamin ini dan juga atas kehendak Allah juga.. Seminggu selepas bersalin.. luka saya cepat kering.. walaupon ade jugak terbuka sedikit disebabkan banyak bergerak.. but still ok dan tiada masalah dari segi tenaga dan luka cepat ok.

Dan apa yg bestnya...
1.Saya ada masalah darah rendah..vitalea sangat membantu menambahkan darah saya.
2.Vitamin c mempercepatkan luka dalam dan mencantikkan juga kulit.
3.Vitamin B still kena makan sbb sangat2 membantu hilangkan penat n stress waktu berpantang..

Anak2 saya Yus Athari Akid dan Yus Anwari Ansar adalah model baby shaklee dan juga testimoni milk booster..susu subhanallah.. berlambak2.. yang tu cite kemudian.

Sekian saja.. Ibu kalau sygkan anak2 n suami anda.. jgn pandang ringan dengan kesihatan dalaman anda.

Jom sihat dengan Shaklee


 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Atasi Masalah Penghadaman dengan HerbLax Dan Lecithin

Testimoni Lecithin dan HerbLax.

Saya mengalami masalah penghadaman dan jarang membuang .Pernah dalam 2 minggu saya tidak membuang.Memang badan terasa penat,mengantuk,terasa badan berat.Tapi Alhamdulillah selepas saya consume semula dengan HerbLax dan Lecithin  now dah ok. Perut pon terasa ringan dari sebelum ni..(blom lagi flat ye..haha dlm proses).
Disini saya menceritakan serba sedikit  pasal HerbLax dan Lecithin ni.

Why HerbLax?
- membantu masalah sembelit,merangsang usus kita untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang duk bertahun2 lamanya dalam tubuh badan kita.
Ia sangat membantu mengempiskan perut.

How about Lecithin?
-sebagai pelembut najis dan ia bertindak untuk melembapkan usus dan meleraikan toksin dalam usus sekaligus ia membantu meringankan masalah sembelit.
Semoga sharing ini memberi manfaat kepada anda semua.

#ShakleeIsNotUBAT



REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;
























Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Air Suam vs Air Sejuk

Artikel ini cuba melihat kebaikan mengamalkan meminum air suam , pastikan anda menghabiskannya.

Air Sejuk VS Air Suam - Petua dan Kebaikan Kesihatan


Kenapa perlu minum air suam? Ramai yang menyangka tabiat minum air suam hanya petua atau cerita daripada 'orang tua2' sahaja. Tetapi, pengamal penjagaan kesihatan juga memang berpendapat bahawa minum air suam menyumbang kepada kehidupan dan kesihatan yang lebih baik. Jadi adakah mengamalkan meminum air suam hanyalah petua orang-orang tua?


Adalah baik mengamalkan meminum air suam semasa perut kosong di waktu pagi...cuba amalkan



Kepentingan Air

Meminum air yang secukupnya merupakan satu langkah penting untuk mengelakkan berlakunya dehidrasi badan, satu langkah penting dalam kehidupan seharian untuk mencapai tahap kesihatan yang optimal. Jadi adalah penting untuk anda memastikan tubuh anda mendapatkan air yang secukupnya.

Mengamalkan meminum air diwaktu pagi pula dapat membantu anda meningkatkan metabolisma badan. Manakala mengamalkan meminum air yang secukup pada hari tersebut akan membantu mengimbangi metabolisma badan anda sebaik mungkin.

Jika anda mengamalkan meminum air yang secukup dan air yang diminum pula merupakan air suam, maka ia mempunyai beberapa kebaikan tambahan.


Air Sejuk (Berais)


Minum air sejuk mungkin boleh beri kepuasan bagi menghilangkan dahaga. Penat bekerja atau selepas bersenam anda tentu akan meminum air sejuk untuk menghilangkan dahaga seharian.

Mereka yang minum air sejuk sebenarnya akan minum lebih banyak air kerana air sejuk rasanya lebih sedap dan lebih memuaskan.
Itu tidak dapat dinafikan, air sejuk sememangnya menjadi pilihan sepelas waktu bersenam dan untuk menghilangkan dahaga. Namun adakah mengamalkan meminum air sejuk berais baik untuk badan? Apa pula kesan mengamalkan meminum air sejuk?

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh ahli sains dan pakar pemakanan, amalan meminum air sejuk mempunyai beberapa kebukukan, antaranya ialah :-


Air Sejuk Sebenarnya Tidak Baik Untuk Kesihatan


Ahli sains percaya air yang sejuk akan mengentalkan lemak dalam makanan yang baru diambil dan menyukarkan sistem pencernaan lemak dalam badan.


Kesukaran mencerna lemak dalam badan selanjutnya akan menyukarkan pengeluaran bahan buangan lemak dari dalam badan, ini sebenarnya tidak bagus untuk kesihatan.


Minum air sejuk atau mempunyai ketulan ais adalah tidak sebaik minum air biasa dari segi hidrasi badan.


Teorinya adalah, air sejuk menyebabkan salur darah perut mengecut dan melambatkan proses penyerapan. 


Air Suam vs Air Sejuk - Mana Lebih Baik


Ada pengkaji bidang perubatan yang mempunyai pandangan berbeza tentang sama ada minum air sejuk lebih baik daripada minum air suam terutama selepas melakukan senaman.


Ada doktor yang menyarankan minum air biasa adalah lebih baik daripada minum air sejuk kerana badan terpaksa mengeluarkan tenaga lebih untuk memanaskan air sejuk ini ke tahap suhu badan, menyebabkan terjadinya kehilangan air dalam badan.


Tetapi, ada juga doktor yang menyatakan bahawa selepas aktiviti senaman yang cergas, minum air sejuk akan mudah menyejukkan badan jika dibandingkan dengan air suam. 


Bila air sejuk melalui sistem dalam badan, ia mengentalkan lelemak makanan yang baru atau sedang diamalkan.Ini menyebabkan penghadaman serta penyerapan makanan lebih sukar selain dari membuang apa yang tidak perlu dari badan.


Tetapi jika ditukar air sejuk kepada air suam atau panas (seperti teh atau kopi), air yang suam itu akan membantu mencairkan lelemak dalam makanan yang diambil dan memudahkan pencernaan.


Kebaikan Mengamalkan Air Suam


Bangun pagi banyakkan meminum air suam. Itu antara pesanan orang2 tua, seringkali didengari kita dahulu. Mengamalkan meminum air suam mempunyai beberapa kebaikan, antaranya ialah:-


Mengamalkan meminum air suam secara berterusan akan membantu membuang lemak dengan cara yang lebih senang dari sistem badan serta mengurangkan risiko salur darah tersumbat. Ini baik sekiranya anda sedang mengamalkan program perlansingan badan atau semasa anda diet.


Jika kita tukar air sejuk yang diminum dengan air suam sepertu meminum teh, kopi atau herba, lemak dalam makanan akan kekal cair dan lebih mudah bagi serapan serta pengeluaran dari badan.


Kalau hendak bantu seseorang yang tengah demam panas, jangan guna air sejuk tetapi gunakanlah air yang agak suam.





Air suam baik untuk anak2 yang demam di rumah. Beri anak anda air suam, kurangkan pengambilan air sejuk. Ini kerana air yang sejuk sebenarnya boleh merangsang dan menaikkan suhu badan. Jika mereka yang demam minum air sejuk, badan mereka akan jadi 'kesejukan'/ Jadi air suam adalah pilihan yang baik.

Minum air suam juga boleh menenang dan merelakskan badan. Selain itu air suam juga baik untuk kesihatan perut anda.

Kebaikan Air Suam - Apa Kata Anda


Sebenarnya apa yang lebih penting di sini ialah anda mengamalkan meminum air yang secukupnya untuk badan anda, tidak kira sama ada anda mengamalkan meminum air sejuk atau air suam. Namun mengamalkan  meminum air suam adalah lebih baik untuk tubuh badan dan kesihatan anda. Ini kerana air suam mempunyai pelbagai faedah kesihatan yang amat diperlukan oleh anda...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts