Sunday, December 14, 2014

Bayi Cacat Ibu Hamil Kekurangan Asid Folik

Bahaya ke ibu hamil jika tidak mengambil asid folik? Bila lihat sahaja gambar-gambar mengenai risiko kekurangan asid folik membuatkan hati dan mata gerun seketika. Sedih bukan? Lebih menyedihkan lagi kecacatan bayi ini berlaku kepada bayi yang baru lahir sejak dalam kandungan! Ini adalah kecacatan pada tulang belakang iaitu Spina Bifida di mana ia merupakan salah satu kecacatan tiub saraf yang paling kerap berlaku sekitar 1-2 kes dalam 1000 kelahiran kelahiran (purata dunia).

Spina Bifida berlaku semasa dalam kandungan lagi. Ia berlaku apabila saraf tunjang tidak tertutup sepenuhnya semasa tumbesaran di dalam rahim. Sekiranya tempat yang terbuka itu terlalu besar maka ia akan menyebabkan sebahagian daripada saraf tunjang bayi akan terkeluar dari lubang tersebut dan cecair tulang belakang akan mula terkumpul. Antara kecacatan yang akan dihadapi oleh kanak-kanak ini akibat Spital Bifida ialah kesukaran untuk mengawal pundi kencing (poor bladder control), , masalah penghadaman, lumpuh separuh badan atau sepenuhnya ,alergik dan banyak lagi. Pecayakan anda?? Kecacatan  ginetik ini berisiko tinggi kepada bayi yang ibunya tidak suka memakan sayur! Sebenarnya risiko Spina Bifida ini mampu kita elakkan dengan memakan banyak makanan yang mengandungi ASID FOLIK (folic acid). Pengambilan harian 400 mg Asid folik sudah mencukupi untuk menghindari risiko kecacatan ini kepada bayi dalam kandungan. 

                             Sayuran Hijau

Berikut adalah makanan yang mengandungi 100-200 mg asid folik bagi setiap hidangan: Bayam, 1 cawan Kacang bendi, ½ cawan Asparagus, ½ cawan Kacang black eyed beans, 4 sudu makan. Betik sederhana besar. Berikut adalah makanan yang mengandungi 50-100 mg asid folik bagi setiap hidangan: Brokoli kukus, 2 pucuk Buah oren saiz besar Nasi putih, ½ cawan Oat ½ cawan Kacang merah, ½ cawan 1 Jagung saiz besar. Pembentukan Spinal Bifida berlaku semasa minggu awal kehamilan. Waktu itu mungkin ibu-ibu belum tahu yang mereka sedang hamil. Sekiranya ibu hamil itu kekurangan asid folik dalam badan, bayi dalam kandungan berisiko tinggi untuk mendapat Spina Bifida. Pengambilan asid folik pada minggu ke 13 ke atas sudah tiada guna kerana ketika itu pembentukan tiub saraf sudah lengkap. Oleh yang demikian, ibu-ibu digalakkkan untuk mengambil makanan yang kaya dengan asid folik 2 bulan sebelum kehamilan dan terus mengambilnya sehingga minggu ke 12 kehamilan. Begitu juga kepada wanita yang merancang untuk mendirikan rumahtangga. Mengapa?? Sekiranya anak pertama memdapat Spina Bifida, risiko untuk kehamilan seterusnya juga menghidap kecacatan yang sama adalah tinggi. Oleh itu, makanlah makanan yang tinggi asid folik sebelum kehamilan pertama. Jom makan sayur!! 

Selain memakan sayur, adakah ibu-ibu ada pilihan lain??


Ya, ibu-ibu mempunyai pilihan untuk mengambil pil asid folik yang dibekalkan oleh klinik-klinik untuk ibu hamil. Di Shaklee, B complex adalah vitamin yang sememangnya membekalkan keperluan asid folik yang mencukupi untuk tubuh badan kita. Ibu-ibu yang tidak mengambil asid folik berisiko 5 kali ganada untuk nayi yang dikandung mengalami kecacatan tiub neural berbanding mereka yang mengambilnya. Oleh itu, bertindak bijak demi kebaikan anda dan bayi anda. 

Apa tunggu lagi ? Jom Order sekarang!

farasainai
012-3107784
SID 1177117

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts