Tuesday, December 9, 2014

Kepentingan Vitamin C Untuk Ibu Mengandung

Ada sebilangan ibu2 hamil yang masih lagi belum tahu tentang kepentingan pengambilan vitamin c ketika kehamilan, Mengapa Ibu perlu vitamin C semasa mengandung??
Vitamin C dikenali sebagai asid askorbik, adalah penting untuk pembaikan tisu, penyembuhan luka, pertumbuhan tulang dan pembaikan, dan kulit yang sihat. Vitamin C juga membantu melawan jangkitan badan kite, & ia bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel daripada kerosakan.

Ibu & bayi amat memerlukan vitamin ini setiap hari - ia adalah untuk pembentukan kolagen, struktur protein yang merupakan komponen tulang rawan, tendon, tulang, & kulit. Berdasarkan kajian, bagi sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C dalam bayi yang baru lahir boleh menjejaskan pembangunan mental.

Vitamin C juga membantu badan ibu menyerap zat besi. Amalkan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin C dalam setiap hidangan agar ibu dapat keperluan vitamin C secukupnye @ ibu2 juge boleh mengamalkan pengambilan vitamin C dalam bentuk suplemen.

Berapa banyak vitamin C yang ibu perlukan???

Ibu hamil : sekurang-kurangnya 85 miligram (mg ) vitamin C sehari 
Ibu hamil berusia 18 atau lebih muda : 80 mg
Ibu menyusu : 120 mg
Ibu menyusu berusia 18 tahun atau lebih muda : 115 mg
 
Ibu tidak perlu untuk mendapatkan vitamin C dalam jumlah yang disyorkan seperti di atas setiap hari. Ia hanyalah anggaran purata sepanjang beberapa hari atau beberapa minggu.
Sumber makanan seperti buah-buahan sitrus sangat tinggi dalam vitamin C, tetapi sayur-sayuran hijau, buah-buahan lain & sayur-sayuran adalah sumber yang sangat baik. Kepanasan boleh memusnahkan vitamin C ketika memasak. Oleh itu adalah lebih baik untuk memilih vitamin C dari sumber makanan yang segar. Sesetengah bijirin dan jus juge diperkaya dengan vitamin C, makanan yang menyediakan vitamin C termasuk:

    8 auns jus oren : 124 mg
    8 auns jus limau gedang : 94 mg
    1 kiwi : 70 mg
    1/2 cawan hirisan lada loceng mentah yg manis : 59 mg
    1/2 cawan strawberi dihiris : 49 mg
    1/2 cawan brokoli rebus : 51 mg
    1/2 limau sederhana ( merah jambu, merah, atau putih) : 44 mg
    1/2 cawan betik kiub : 43 mg
    1/2 cawan tembikai 29 mg
    1/2 kubis rebus : 28 mg
    1/2 cawan mangga mentah: 23 mg
    1/2 cawan keledek lecek : 21 mg
    1 kentang bakar , dengan kulit: 20 mg
    1/2 cawan sayur-sayuran rebus : 18 mg
    1/2 cawan raspberi : 16 mg
    1/2 cawan tomato ceri : 10 mg

Perlukah ibu2 mengambil suplemen vitamin C? 
Tidak perlu sebenarnye. Paling mudah & paling selamat adalah dengan mendapatkannya daripada diet pemakanan harian kite. Ibu hanya perlukan segelas perahan segar jus oren setiap kali bersarapan. 

AKAN TETAPI, sekirenye ibu2 sukar menyediakan keperluan vitamin C di dalam diet seharian, ibu2 boleh mengamalakan vitamin C semulajadi dari Shaklee & yang bebas dari bahan kimia.
  
Walaupun beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin C tambahan boleh mengurangkan kadar PROM ( pecah pramatang membran ), terdapat beberapa kebimbangan bahawa mengambil vitamin C tambahan semasa hamil boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang. Terdapat juga laporan - walaupun jarang - skurvi (kekurangan teruk vitamin C) pada bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang mengambil vitamin C tambahan ketika mengandung. Jika ibu2 bimbang tentang pengambilan vitamin C ini, ibu2 boleh dapatkan khidmat konsultasi sepenuhnye dari saya @ boleh rujuk terus kepada doktor.

Tanda-tanda kekurangan Vitamin C termasuk rambut rapuh ; keradangan gusi ; kasar, kulit kering, luka lambat sembuh; dan lebam.


MOge perkongsian ini akan membuka jalan @ memberi manfaat buat ibu2 hamil @ yang bakal hamil. Sekian dulu dari saya, berjumpa lagi di entry akan datang. Insha Allah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts