Thursday, December 11, 2014

Vitamin C , Kolagen Penting Bagi Kulit

hari ini saya terdapat satu artikel yang mamaCery share dalam group  mengenai Vitamin C dan Collagen ni sangat-sangat bagus dalam Kecantikan . 

jom kita tengok dan baca sekejap mengenai artikel tersebut. Secara umumnya, pertambahan usia dan gejala penuaan bukan satu jenis penyakit. Ia harus diterima secara positif. Bagi membantu mengatasi masalah wanita 40-an, pakar kecantikan menyarankan pengambilan vitamin dan kolagen. Tidak dapat dinafikan VITAMIN C mungkin merupakan vitamin paling dikenali dan sememangnya layak untuk dihargai kerana fungsinya yang pelbagai kepada kesejahteraan tubuh, termasuklah pemulihan dan pertumbuhan tisu-tisu, mengekalkan kesihatan gusi, menyokong sistem imunisasi dan mebantu penyerapan zink.
Ramai yang mengamalkan pengambilan VITAMIN C setiap hari dalam usaha merendahkan risiko mendapat serangan jangkitan ringan. Hasil penyelidikan juga mendapati ia berpotensi mengurangkan tempoh demam selesema dengan menguatkan sistem imun badan. Bagi kebanyakan wanita pula, pengambilan VITAMIN C sebagai amalam harian begitu popular untuk kecantikan kerana ia merangsang kesihatan dan kecantikan kulit melalui penghasilan kolagen.

Menurut Presiden PErsatuan Perubatan Estetik Malaysia, Dr.Chin Shih Choon, VITAMIN C atau asid Ascorbic sangat penting untuk tubuh badan. 
'Ia larut air, Vitamin ini bukan sahaja berfungsi sebagai anti oksidan utama tetapi juga satu anti virus kuat selain berfungsi serbagai anti bakteria dan anti kulat. 
"VITAMIN C juga merupakan agen anti-radang dan anti histamina. Oleh itu, ia sangat berguna melawan alahan dan gangguan radang kronik. Dalam pada itu, vitamin ini membantu sistesis KOLAGEN, pembentukan tulang dan menyahtoksik. Dalam bidang kecantikan , VITAMIN C popular sebagai agen anti penuaan.'' Jelasnya yang juga Pengamal Perubatan Estetik, MJ Medical Aesthetic.

KEPERLUAN 

Tambah Dr.Shih Choon, peningkatan usia seseorang menyebabkan manusia hilang keupayaan menghasilkan VITAMIN C mereka sendiri.
Pun begitu, keperluan VITAMIN C asih boleh diperoleh daripada makanan seperti buah limau, buah beri merah, tomato, kentang, brokoli, bunga kobis, kubis brussels, merah dan lada loceng hijau, kubis dan bayam. 

Mengulas tentang KOLAGEN, Dr.Shih Choon memberitahu, kolagen ialah sejenis protein dan bekerja bersama keration untuk menghasilkan kulit yang kuat, licin dan anjal.
''apabila anda muda, anda tidak mempunyai masalah menghasilkan kolagen dalam badan. Sebab itulah , kita lihat kanak-kanak mempunyai rambut berkilat, cantik dan kulit licin. Seperti VITAMIN C, peningkatan usia menyebabkan badan hilang keupayaan menghasilkan KOLAGEN dan bermulalah episod kulit menjadi kedut, kulit kusam selain timbul garisan wajah.'' katanya.

Tambah beliau, KOLAGEN boleh diperoleh daripada produk soya, sayuran hijau gelap, madu manuka, dan avokado. Makana-makanan ini membantu untuk merangsang pembentukan kolagen dalam badan kita. 
Sementara itu, terdapat juga sumber ikan daripada laut seperti ikan merah laut dalam. 

''Serat KOLAGEN berasal daripada protein yang mempunyai tahap asid amino iaitu hydroxylysine dan hidroksiprolina yang tinggi. Asid-asid amino ini penting untuk pembentukan semua jenis KOLAGEN.''
katanya yang menyarankan semua golongan tua dan muda mengambil VITAMIN C dan KOLAGEN.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts