Friday, January 30, 2015

Pelembut Pakaian Fabrik Shaklee - Soft Fabric Concentrate

Melembutkan Pakaian

Kod Produk:00307 (946ml)






Soft Fabric Concentrate


Pekatan pelembut fabrik yang berbau harum ini berkesan mengelakkan pakaian daripada berkedut dan melekat pada badan akibat kesan statik, berbanding produk lain yang anda sedang gunakan. Malah, rumusan berkepekatan tinggi ini amat menjimatkan dan membolehkan anda merasai perbezaannya dengan sekali sentuhan.

  • Berkepekatan tinggi: 32 auns mampu melembutkan 64 cucian
  • Melembutkan, mengurangkan kedut dan mengawal kesan statik secara semula jadi
  • Botol kecil mudah dibawa, dituang dan disimpan

TIPS HILANGKAN KAHAK BAYI

Sekarang ni musim kanak-kanak kena demam, batuk , selesema. Tak terkecuali anak-anak saya juga turut sama kena. Si sulung tak habis-habis dengan batuknya, si kecil asyik meleleh je hingusnya..tapi, saya masih bersyukur anak-anak tiada yang demam. Mereka masih tetap cergas dan aktif bermain.. Alhamdulillah.

Namun, buat kawan-kawan yang ada mengalami masalah-masalah seperti ini, ada yang anak-anak masih bayi kan, mungkin sedikit sebanyak ada tips di bawah ini dapat membantu anak-anak yang mengalami batuk berkahak.

Basic H2™ Organic Super Cleaning Concentrate - Pencuci Serba Guna

Kaedah Mencuci Secara Semula Jadi Tanpa Racun

Kod Produk:00015 (473ml)

Basic-H

Kaedah Mencuci Secara Semula Jadi Tanpa Racun

Setiap botol Basic H2 Organic Super Cleaning Concentrate dengan kepekatan berganda ini sungguh selamat digunakan dan dilengkapi kuasa pembersihan yang tinggi untuk menanggalkan kotoran dan minyak dalam sekelip mata. Basic H² berkesan untuk membersihkan tumpahan susu, mengelap tingkap, menyental kotoran pada gril, dan1001 kegunaan lagi. Cubalah sendiri dan lihat betapa kagumnya anda!

Thursday, January 29, 2015

Sekali Bateri Abis Daaaaa!!!~

semalam 28hb kan...

selalunya saya akan excited bila sampai tarikh ni..sebab, saya suka pergi beli barang2 rumah dekat AEON BIG Wangsa Maju..memang tak kesah la ramai orang ke, lambat ke, saya akan pergi jugak...

selalunya , sebelum nak pergi beli barang-barang rumah saya akan buat list dulu tau...budget la konon! selalu budget dalam RM300-500 la campur sabun basuh pinggan, sabun basuh pakaian, beras, minyak,telur, makanan anak2 lagi, macam2 lagi la...

Punyalah seronok bawak anak2 dengan Mak Bonda sekali nak gi CAREFOUR... sebenarnya dulu namanya carefour, pastu nak tukar jadi Aeon Big... so, still lekat carefour lagi la... hehehehe

Nak dijadikan cerita , masa nak start kereta tiba-tiba tak boleh nak start... ALAMAKKKK!!!! takkan minyak habis kot ... memang minyak ade lip lap lip lap..tapi dia ada lagi ...
rupanya BATERI Kereta dah habis laaaa..... henpon plak kena bar..tak boleh nak call internet pon takleh..
macam2 dugaan sejak dua tiga menjak ni..

Keunikan Shaklee ~ Selamat, Berkesan dan Mesra Alam

Falsafah Produk Shaklee

Sejak lebih 50 tahun, jutaan keluarga telah meletakkan kepercayaan mereka kepada Shaklee dalam mencorak gaya hidup sihat yang tidak dapat ditandingi oleh syarikat lain - iaitu dengan menghasilkan produk semula jadi yang selamat DAN terbukti berkesan.
Misi kami di Shaklee adalah untuk menyediakan kehidupan yang lebih sihat dan lebih baik kepada setiap insan. Kami merealisasikannya dengan menghasilkan produk semula jadi yang sungguh luar biasa, yang membuatkan anda teruja untuk berkongsi tentang kelebihan produk kami dengan rakan-rakan anda. Setiap produk yang dihasilkan oleh Shaklee dirumus khusus untuk meningkatkan kesihatan, dengan rumusan yang terbukti berkesan dan tidak memudaratkan alam sekitar.
Tiga jaminan kami apabila anda memilih Shaklee – Ia sentiasa selamat, ia sentiasa berkesan, dan ia sentiasa mesra alam.

Boleh Hamil Walaupun Hidap PCOS

Assalamualaikum.


PCOS sangat sinonim dengan pasangan tidak dikurniakan zuriat setelah sekian lama berkahwin (1 tahun ke atas). Kepada anda yang dibelenggu dengan PCOS, jangan risau. Shaklee telah membuktikan, pesakit PCOS juga boleh hamil. Usaha dan tawakal menjadi kunci utama. InsyaAllah.

Apa itu PCOS (Polycystic Ovary Syndrome)?


Dalam ovari normal, folikel akan matang dan membebaskan telur (ovum) melalui tiub fallopio dan seterusnya bergerak ke rahim apabila disenyawakan. 


Ovari yang mempunyai masalah PCOS mempunyai banyak folikel telur yang tidak membesar dan tidak matang. Folikel ini tidak terovulasi (melepaskan telur), maka telur tidak boleh disenyawakan.


Apabila ovulasi tidak berlaku, maka hormon progesterone juga tidak akan dilepaskan. Tanpa hormon progesteron, kitaran haid wanita penghidap PCOS menjadi tidak menentu malah ada yang langsung tidak haid.


Wednesday, January 28, 2015

Ramai jatuh cinta dengan VIVIX

Bila sebut Vivix, mungkin ramai yang tak pasti kategorinya. Apa tu?

Kereta kah? Macam Viva.

Baju kah?

Sejenis kuih kah?


Sebenarnya Vivix adalah sejenis suplemen alaf baru.

Supplement Alaf Baru
Vivix di cipta oleh Shaklee Corporation mencerminkan revolusi terkini, paten tertunda yang sangat berkuasa dalam era suplemen bagi menentang anti-penuaan.

Nak tahu tak?


Dengan pengambilan Vivix selama 30 hari mampu membekalkan resveratrol bersamaan 3000 gelas amoun yang sama dalam wain merah!

Ini menjelaskan bahawa dengan hanya pengambilan sebanyak satu sudu teh Vivix sehari bersamaan dengan 100 gelas wain merah. Maka amalan pengambilan wain merah dalam diet seharian tidak lagi relevan kerana ia tidak mampu membekalkan amoun resveratrol yang signifikan kepada tubuh badan.

Resveratrol merupakan bahan utama di dalam Vivix di merupakan sumber rujukan hampir lebih 2000 kajian yang telah di terbitan di dalam jurnal-jurnal saintifik tersohor. Maka ia bukan sekadar cerita kosong!

Ia dibuktikan keberkesanannya daripada kajian-kajian saintifik yang di jalankan diUniversiti HarvardNational institute of Aging dan National Institute of Environmental Health Sciences.

harvard university

Vivix memberikan 100mg resveratrol dalam satu sajian (1 sudu teh). Dan ia sangat memberikan kesan efektif kepada sistem badan.

1teaspoon of vivix

Ekstrak resveratrol ini mengandungi 98% kandungan resveratrol yang tulen.

Maka, sangat terbukti bahawa Vivix merupakan suplemen anti-penuaan yang paling terbaik di dunia! Ia bertindak dengan 4 cara

1. Membantu melindungi dan membaiki DNA
2. Mengawalatur gen
3. Merangsang biogenesis/penghasilan mitokondria baru
4. Melambatkan penghasilan protein AGE

Testimoni VIVIX 








Wallahu a’lam.

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;
























Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.



The Power of VIVIX Shaklee

jom kita tengok apa yang best tentang Vivix ni...

The Power of VIVIX
   
from cells to body

Sihat itu Nikmat

Sampai Syurga

Bahagia itu bukan sepertimana yang kita lihat Tapi sebagaimana kita rasa..


Setiap perkara yang ada pada kita merupakan satu nikmat dari-Nya. Yang mana bilamana dikatakan nikmat, maka mahu atau tidak perlu untuk kita menjaganya. Allah jelas menyatakan dalam firman-Nya dalam surah ibrahim ayat tujuh yang bermaksud; dan jika kamu bersyukur akan Ku tambahkan, jika kamu kufur,sesungguhnya azab-Ku sangat pedih!

Salah satu nikmat yang perlu kita jaga adalah kesihatan. Nikmat kesihatan adalah satu nikmat yang besar, kerana ianya menjadi penentu kepada banyak perkara.

Jika kita tidak sihat bagaimana kita ingin berjuang?
Jika kita tidak sihat macam mana kita ingin beribadat?
Jika kita tidak sihat macam mana kita ingin membantu orang lain?

Pokoknya sihat merupakan perkara yang membantu kita dalam usaha mencapai redha-Nya. Jadi kepada kalian, sementara masih sihat jagalah kesihatan, dan kepada yang tidak sihat berusahalah dalam mengubati.
Saya? Saya akui saya bukanlah golongan yang mengambil berat dalam kesihatan sendiri. Namun semuanya bermula dengan kesedaran, kan?

Untuk islam, untuk ummat, Jom sihat!

#pesanan buat ANDA tersayang.




Friday, January 23, 2015

Shaklee effect- Nampak muda dari Umur asal

Kenapa saya kata Vitamin Shaklee bagus untuk kesihatan

Dr Bruce Ames, seorang ahli toksikologi dari UC Berkeley School of Public Health,telah membuat beberapa kajian dan eksperimen kepada beberapa vitamin dan mineral – B12, B6, niasin, vitamin C, vitamin E, zinc dan zat besi.

Beliau menemui sesuatu yang amat mengejutkan, di mana kekurangan nutrien tersebut di tahap mikron boleh merosakkan sel, dan menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan termasuk kanser.

Bertemu Shaklee tahun 2010 (part 1)


Assalamualaikum..

Terdetik dilubuk sanubari saya untuk berkongsi cerita yang tidak la seberapa pon..tapi saya nak share dengan anda semua bagaimana saya boleh JATUH CINTA dan terjebak dengan SHAKLEE.

Sewaktu mengandungkan anak kedua , Yus Athari Akid, saya dah pasang niat awal2 nak fully breastfeed baby kedua ni betul2..
sepanjang pregnant tu macam2 saya study pasal PENYUSUAN... pergi kelas penyusuan, beli buku , hari2 hobi saya search mengenai susu ibu ni...macam2 lagi lah.. dari a sampai z. dan sampai la dekat2 nak due tu kan, search pulak nak pakai set jamu la konon masa berpantang nanti... macam2 la jumpa... cam dalam gambo ni...

Thursday, January 22, 2015

PROMOSI VITAMIN UNTUK KANAK-KANAK ! PALING JIMAT!

PENJIMATAN HEBAT harga OFFER LIMITED bulan ini sahaja.

* 1 set Vitalea kid RM267 (3 FREE 1)

Saya YAKIN ibu-ibu , inilah masa yang tepat untuk dapatkan vitamin yang hebat untuk anak-anak.

Wednesday, January 21, 2015

Abah dan Mak happy dengan SHAKLEE

Alhamdulillah..

Ni Testimoni Abah saya sejak amalkan pengambilan ADVANCE JOINT HEALTH TABLET .. Kesan yang dia dapat sangat POSITIVE , lutut abah dah semakin kurang sakit..

Advance Joint Health Tablet Shaklee

Tuesday, January 20, 2015

Carotomax :Vitamin utk mata dan Kanser.

Hari ini kita baca tentang Vitamin untuk mata dan mencegah kanser ye.. JOm baca



_________________________________________________________________
Perlindungan Sel-Sel dari Dalam*

Setiap hari, sel-sel di dalam badan anda diserang oleh berjuta-juta radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan DNA. 

Apakah yang boleh membantu?

Jawapannya ialah Anti oksida.

Anti oksida merupakan nutrisi yang boleh melindungi sel-sel ini daripada radikal bebas, meningkatkan kesihatan sel secara menyeluruh dan menyediakan perlindungan untuk menentang kerosakan sel-sel.

Perlindungan Menyeluruh dan Berkesan

Perlindungan antioksida dapat ditingkatkan dengan pengambilan CarotoMax Shaklee. Shaklee mengambil perlindungan anti oksida yang terdapat pada buah-buahan, sayur-sayuran dan tanaman lain melalui cara pengasingan, penyaluran dan pembentukkan kerotin secara semulajadi.


*CAROTOMAX menyalurkan lima daripada karotenoid penting yang dipilih daripada gabungan tumbuhan fitokimia


CarotoMax 


Anda tidak akan mendapat perlindungan gabungan ini daripada sumber makanan sahaja.

5 jenis karotenoid yang paling berkhasiat
  • Purata pengambilan karotenoid, lutein, lycopena dan beta-karotena adalah 8 mg setiap hari manakala CarotoMax pula dapat membekalkan lebih 13 mg daripada karotenoid yang paling berkhasiat.

  • Membantu mengekalkan kesihatan badan secara umumnya dalam jangkamasa panjang serta kesihatan mata, jantung, kulit, paru-paru, prostat dan serviks secara khasnya.

  • Menguatkan sistem imun*

  • Biasanya disimpan dalam organ-organ tubuh kerana ia bersifat larut dalam lemak.

  • Mengandungi ekstrak yang unik daripada tomato, ekstrak biji benih anggur, ekstrak brocoli bertunas, minyak jagung, minyak palma dan marigold.Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan


Wallahu a’lam.

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;






















Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

VITAMIN SEMULAJADI VS VITAMIN SINTETIK

Assalamualaikum.

Enam (6) tip mudah untuk membezakan vitamin semulajadi dan vitamin sintetik.


Pertama
Vitamin semulajadi diekstrak daripada sumber semulajadi. Manakala vitamin sintetik pula dibuat daripada tindak balas kimia

Kedua
Perbezaan dari segi harga. Kos menghasilkan vitamin semulajadi tinggi bagi memastikan keasliannya. Maka vitamin semulajadi biasanya lebih mahal. Tapi tidak terlalu mahal. Vitamin sintetik selalunya harga lebih murah kerana bahan asas adalah bahan kimia, bukan sumber semulajadi

Ketiga
Melalui pembacaan dilabel botol vitamin tersebut. Biasanya vitamin semulajadi dilabel "D" manakala vitamin sintetik dilabel "I"

Keempat
Kebiasaanya vitamin semulajadi tidak memerlukan silika gel dalam botol. Cth: Shaklee kerana ia adalah asli, tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. Vitamin sintetik memerlukan silika gel

Kelima
Bahan neutral amat mudah diterima dan diserap oleh badan kita. Juga lebih selamat dan berkesan. Manakala vitamin sintetik tidak mudah diterima badan dan mudah ditolak menjadi toksin

Keenam
Nama sumber vitamin semulajadi ditulis nama asli seperti Fish Oils, Soy Beans, Citrus, Acerola Berries, Alfalfa dll. Nama sumber vitamin sintetik mengandungi "-ate" atau "-ide" Contohnya Acetate, Palmitate, Thiamine Hydrocholoride dll seperti contoh di bawah.

Anologi di bawah - sumber dari blog vitaminsemulajadi



(1) Vitamin Sintetik umpama buah plastik

(2) Vitamin Organik umpama jus buah dalam pek 
(3) Vitamin Semulajadi umpama buah sebenar


  info diambil dari Mahligaicinta


Bagaimana dengan Shaklee?Semestinya Shaklee unik.. Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpasilika gel. Pilihan di tangan kita semua...


Wallahu a’lam.

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;
























Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Shaklee HQ berpindah ke Sunway Pinnacle




Just nak update kat pengguna Shaklee dan penggemar Shaklee, HQ Shaklee dah pun berpindah ke Sunway ye... dah takde lagi la kat Subang Empire tu... kang kot2 la korang pegi2 kat Empire tengok2 eh eh ! awat tutup..awat dah takdoq ka Shaklee.. kang meraung hentak2 kaki pulak kat situ....

ehehehehehehe.... 

meh nengok gambo ni.... kalau boleh korang save la kat mana2..hp ke..laptop ke.. print lagi bagus.. 

ok! 




Shaklee is pleased to announce that, to better serve its valued customers and distributors, the Malaysia headquarters will be moving to a larger office at the Sunway Pinnacle in Subang Jaya on the 25th of August.

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;
























Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Rahsia Batuk dan Selesema anak tanpa ubat

Mesti runsing, risau, kasihan melihat si manja yang belum pun berusia setahun atau belum habis tempoh pantang sudah terkena selsema bayi. Saya akan kongsikan dengan anda semua petua selsema bayi ini agar sedikit sebanyak dapat membantu memulihkan selsema bayi anda.

 Sebenarnya, bayi di bawah usia satu tahun tidak digalakkan diberikan ubat selsema, batuk dan terutama sekali antibiotik kerana menurut U.S Food And Drugs Administration (US FDA), ubat-ubatan tidak harus diberikan kepada bayi berusia dua tahun ke bawah. Ubat-ubatan hanya merawat simptom sakit tetapi tidak merawat punca penyakit. 

Rahim Hampir kena Buang!!

Harini terdetik dihati saya untuk share dengan orang ramai testimoni kawan dari group BC, Puan Fawiza.

Jom baca sendiri post yang beliau kongsikan di FB 

 - "Saya pernah dinasihatkan doctor untuk buang rahim kalau keadaan berterusan..."

January 20, 2015 at 9:04am




Sayamula berkenalan dengan vitamin-vitamin Shaklee ni pada Feb 2013 (diam xdiam dah2 tahun) jadi pengguna Shaklee J

KenapaShaklee pilihan saya?
1.     Periodsaya tak pernah teratur (PCOS & Endometrial Hyperplasia).
2.     Imunisasibadan saya lemah@kurang (asyik keluar masuk spital aja, Boss pun menyampah J)
3.     Sayamalas makan buah-buahan.

Kalauuolls semua pernah baca post2 saya kat FB sure uolls tahu kan yang saya pernahunder pre cancer treatment since 2010. First time saya buat D&C (late 2009)kat Pusat Rawatan Islam Az Zahra, doctor cakap 60% drpd sampel dinding rahimsaya adalah bunga2 kanser yg aktif. Time tu baru umur 30 tahun…mmg I nangissepanjang perjalanan balik opis..boss suruh jumpa client pun I xnak..sbb mata Idah bengkak2..nangis punya pasal…hehhehe. Nak bagitau suami pun takut…macam2 Ifikirkan. Last2 I bagtau jugak after 3 days…

Thendoctor refers I ke HUKM Specialist…so bermula la new episode dlm hidup saya. 1stdoctor bg I makan pil utk kimoterapi, setahun jugak I telan ubat tu..adaperubahan tp I xtahan..rambut gugur,suka marah2..yang sedihnya xder nafsulangsung nak bersama suami. Dan suami selalu jd mangsa tempat saya lepaskangeram. Sampai dia cakap dekat doctor, xada ubat lain ka yg boleh ganti…hehehe.Bg I semua xkena time tu..doktor cakap I ni ‘ZOMBIE HIDUP’…hahahha…ban byaksangat ambik ubat.

Sepanjangtreatment di HUKM since 2010 sampai Dec 2013, saya buat D&C 4kali..bayangkan..ada 1 tahun tu saya buat D&C sampai 2 kali.Penat..letih…semua ada. Tapi untuk sihat I tabahkan jua…kesian kan suami dankeluarga mertua sbb xder cucu lagi…time tu I hanya motivate my self dengan 1 perkataanni aja…ALLAH SAYANG AKU..SEBAB TU DIA UJI AKU...itu yang menyebabkan saya terusberjuang walaupun doctor kata peluang terlampau tipis buat saya. Saya pernahdinasihatkan doctor untuk ambil anak angkat dan remove kan rahim kalau keadaanberterusan..lagi2 la I sedih.

Namunsaya xbergantung pada ubat2 spital saja..saya mula membaca blog2 dan cara2 nkrawat penyakit saya ni. Then, Allah lorongkan hati saya untuk mencuba vitamin2Shaklee ni…sebab apa? Sebab yang paling utama..ianya SEMULAJADI…bebas daripadabahan kimia. Saya juga mintak 2nd opinion dan mula buat treatmentbersama Dr Hamid Arsat pada March 2014. Selain drpd tu saya TETAP mengamalkan vitamin Shaklee (B-Complex, GLA,Omegaguard, Vitamin C & Vitalea) ..mmg saya xtinggal sbb takut kena remove rahim punya pasal…hehehehe.

Syukur x pernah sekali saya pengsan sepanjang period lelama ni..yang paling lama 4bulan …hahahaha..alhamdulillah saya anggap itu nikmat Allah berikan pada sayawalaupun Dia uji saya dengan dugaan yang saya rasa mana2 isteri pun akan rasa very down sebab u x mampu nk menunaikan tanggungjawab u sebagai seorg isteri.Tapi Allah Maha Mengasihi, Dia anugerahkan suami yang tak pernah mengeluhdengan penyakit saya..tak xpernah mengeluh walaupun semua kerja rumah dia yangbuat….hubby yang terima saya seadanya & hubby selalu cakap setiap penyakitAllah turunkan pasti ada penawarnya…cuma kita belum jumpa(ehh…sedih plak)hahahhaha.

Namun,Allah uji sekali lagi. Jan 2015 saya pengsan sebab period yang terlampau banyak…x pernah2 dalam tempoh 20 tahun (sejak umur 15) saya pengsan walaupun darah period banyak dan berketul2 keluar. Bukan sekali 3 kali saya pengsan..sampaiterpaksa ambulan jemput la ke spital..hihihi. Sepanjang 8 hari saya spital,saya buat X-ray, abdomen CT Scan dan D&C sebab doctor nk tengok kalau2 simptom2 lama berulang kembali dan menganggu organ2 lain.

Alhamdulillahpada 14 Jan 2015 saya mendapat perkhabaran yang xpernah saya dan suamijangkakan….endometrium@uterus saya diklassifikasikan sebagai ‘endometriumpolyps with hormone  changes’. Dalam ertikata lain negative for malignancy or hyperplasia…just masalah hormoneaja…syukur sangat2.

Denganizin Allah dan rahmatnya …saya semakin sihat dan sembuh..tambahan pulak skrgsaya ambik Vivix sebagai tonik ajaib saya…memang ajaib.
Semogatahun ini menjanjikan permulaan yang baik dan penutup yang penuh bahagia dgnrahmat Allah buat saya dan suami. Insya Allah…amin…


Wallahu a’lam.

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;
























Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Sunday, January 18, 2015

Khasiat dan Kelebihan Buah Oren


Anda suka makan buah oren atau minum jus oren? Kalau ya, artikel ini pasti menggembirakan anda. Oren merupakan buah yang sangat popular, mudah diperolehi, dan harganya juga tidak terlalu mahal.

Buah yang memiliki warna menarik ini selain daripada mempunyai rasa yang enak, ia ternyata mengandungi banyak khasiat yang baik bagi kesihatan dan pencegahan penyakit.

Selain sangat kaya dengan vitamin dan mineral, ia juga mengandungi serat makanan yang sangat diperlukan oleh tubuh bagi pertumbuhan dan perkembangan tubuh badan yang normal. Malah, khasiat yang terkandung di dalamnya juga membantu menurunkan risiko terkena beberapa jenis penyakit kronik seperti penyakit kardiovaskular dan kanser.

Selain merupakan sumber vitamin C yang baik, buah yang juga mengandungi karbohidrat, postasium, folat, kalsium, thiamin, niasin, vitamin B6, fosforus, magnesium, iron, riboflavin dan asid pantotenik ini juga sangat rendah kalori. Ini bermakna, ia selamat dimakan oleh mereka yang sedang berusaha menurunkan berat badan. Sebiji oren segar bersaiz sederhana cuma mengandung 60 – 80 kcal kalori.

Walaupun oren mengandungi karbohidrat, tetapi ia merupakan karbohidrat sederhana yang terdiri daripada fruktosa, glukosa, dan sukrosa. Karbohidrat kompleksnya berupa serat makanan yang baik untuk kesihatan. Serat makanan ini akan mengikat khasiat-khasiat yang larut di dalam air sehingga dapat memperlambatkan proses pengosongan perut serta proses pencernaan dan penyerapan khasiat makanan.

Ini bermakna ia akan membuatkan perut terasa kenyang lebih lama. Dengan mengambil sebiji oren bersaiz sederhana dalam diet harian, anda memperolehi serat makanan kira-kira 30g. Jumlah ini sudah mencukupi keperluan harian tubuh badan (jumlah yang disarankan ialah sekitar 25 g sehari).


Antioksidan yang sangat baik
Vitamin C merupakan vitamin yang paling terkenal daripada buah oren. Vitamin mudah larut air ini memainkan peranan dalam proses pembentukan kolagen yang merupakan komponen dasar pembentukan jaringan saraf di dalam tubuh badan. Pembentukan kolagen yang baik sangat diperlukan untuk pembentukan ligamen, tendon, kulit, pembuluh darah, dan tulang. Ia juga membantu proses penyembuhan luka.

Vitamin C juga berperanan dalam proses penyerapan zat besi bukan organik (zat besi yang bukan berasal daripada haiwan) sehingga dapat mencegah dan membantu penyembuhan anemia. Ada juga kajian yang mendapati vitamin C dapat membantu mencegah kerosakan sel akibat aktiviti molekul radikal bebas. Radikal bebas inilah yang boleh mencetuskan pelbagai jenis penyakit.

Secara signifikan, hasil penelitian terbaru ini menunjukkan bahawa penyerapan vitamin C yang tinggi daripada makanan, termasuk buah oren dapat mencegah kenaikan LDL (lemak jahat). Kadar LDL yang tinggi merupakan faktor utama terjadinya penyakit jantung. Beberapa penelitian memang telah membuktikan terdapat hubungan di antara pengambilan vitamin C dengan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular.

Tingkat pengambilan makanan dengan kandungan folat yang tinggi, seperti oren segar atau dalam bentuk jus, akan meningkatkan kadar folat. Peningkatan kadar folat akan menurunkan kadar ‘homocystein’, yang merupakan racun bagi dinding pembuluh darah. Dengan menurunnya kadar ‘homocystein’, risiko penyakit kardiovaskular juga menurun.

Vitamin C dalam buah- buahan, termasuk oren secara ilmiah juga boleh dijelaskan peranan positifnya dalam memberikan perlindungan tubuh terhadap kanser. Oren merupakan salah satu buah yang memiliki ejen perlindungan terhadap kanser yang tinggi. Malah ia lebih bagus daripada vitamin C yang diambil dalam bentuk tablet.

Untuk memelihara kesihatan dan menjaga keperluan vitamin C dalam tubuh badan, anda disarankan supaya mengambil vitamin C sebanyak 30 – 100 mg setiap hari. Keperluan ini sudah mencukupi dengan sebiji oren bersaiz sederhana kerana ia mengandungi sekitar 70 mg vitamin C. Anda juga boleh menikmati segelas (sekitar 225 ml) jus oren pada setiap hari jika tidak mahu makan oren dengan begitu sahaja.

Kulit pun cantik

Vitamin C yang terkandung di dalam buah oren bukan hanya bermanfaat kepada kesihatan, tetapi juga untuk kecantikan kulit. Ini kerana vitamin C dikenalpasti sebagai agen antioksidan yang sangat kuat dan mampu melawan radikal bebas. Sebagai antioksidan, selain melindungi kulit dari pengaruh buruk radikal bebas, vitamin C juga memperkuatkan sel-sel kulit, sehingga ia lebih cepat memperbaiki jaringan yang rosak.


# saya jenis seorang yang malas nak potong-potong buah oren ni. Saya lebih senang dengan mengamalkan pengambilan 2biji sehari SR Vitamin C dari Shaklee  yang larut air..

Sebotol ada 180biji baru RM92.50 boleh tahan 4-6bulan.




Wallahu a’lam.

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;
























Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

ZINK COMPLEX: 3 Kelebihan untuk kesuburan lelaki

Hot topik sikit malam2 ni.. ekekeke.. takpe, niat untuk berkongsi ilmu. Berkongsi tentang kebaikan zink untuk lelaki.. lebih tepat untuk kesuburan lelaki. Di portal alamhamil.com Dr Ju ada menyarankan pengambilan zink oleh suami adalah penting jika ingin mendapatkan zuriat. Ha kenapa agaknya tu kan. Meh baca, saya kongsikan 3 manfaat ZINK kepada lelaki yang bergelar suami :)


     Sebiji zink shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian)

1. Meningkatkan Kesihatan Seksual dan TahapTestosteron
Zink ni dipanggil "the ultimate sex mineral" kerana  zink mempengaruhi kesuburan lelaki, potensi, nafsu seks dan kesihatan seksual jangka panjang.  Zink adalah penting untukpengeluaran sperma, dan kebanyakan kebanyakan sebab kenapa jumlah air mani menurun dan paras testosteron rendah adalah kerana bekalan zink rendah.Info menarik, setiap ejakulasi boleh mengeluarkan sehingga 5 miligram zink, atau hampir separuh daripada jumlah keperluan harian manusia. Jadi jika anda sedang planning untuk menambah ahli kelaurga, zink boleh membantu meningkatkan kesuburan anda.

2. Menguatkan sel sperma
Jika inginkan zuriat, adalah tidak memadai jika hanya mempunyai nafsu seks yang sihat dan sperma yang sihat dalam jumlah yang mencukupi. Tapi sperma tersebut perlu lah mampu untuk bergerak dengan pantas. Sel sperma perlu kuat dan mempunyai ketahanan yang tinggi untuk berenang ke arah telur untuk menyuburkannya.  Ketahanan dan kekuatan sel sperma yang rendah adalah salah satu punca utama ketidaksuburan lelaki.Kekurangan zink boleh menyebabkan bacaan kekuatan sel sperma (sperm motility) di bawah 50% iaitu peratusan sperma yang bergerak ke hadapan kurang daripada separuh.


3. Mengurangkan Risiko Kanser Prostat
Zink memainkan peranan penting dalam mengekalkan dan meningkatkan kesihatan prostat. Baru-baru ini, ahli-ahli sains di Universiti Johns Hopkins dan Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian (cabang penyelidikan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat) mendapati bahawa tisu prostat kanser mengandungi zink yang sangat kurang berbanding daripada tisu organ yang sihat. Walaupun zink terdapat dalam setiap organ, tisu dan sel dalam tubuh manusia, tetapi dalam badan lelaki, prostat mempunyai zink lebih daripada mana-mana tisu lain kecuali tulang. Lelaki yang kurang kandungan zink cenderung untuk mengalami pembesaran prostat (benign prostatic hyperplasia atau BPH) dan prostatis (radang prostat). Mereka juga mempunyai potensi mengidap kanser prostat yang lebih tinggi.

Lihat, betapa zink memainkan peranan yang sangat penting untuk kesuburan lelaki. Satu lagi fakta menarik tentang zink adalah zink merupakan mineral penting yang membantu menghasilkan thyroid-releasing hormones, atau TRH, dalam otak, yang kemudiannya memberi isyarat pituitari untuk menghasilkan  thyroid-stimulating hormone (TSH). Pada lelaki, kegagalan untuk melakukannya juga menghasilkan tahap testosteron yang rendah.

Jadi, apa kata pertimbangkan pengambilan supplement ZINK jika anda merancang untuk mempunyai zuriat. Cadangan terbaik tentulah dari SHAKLEE. Atau untuk cadangan set kesuburan secara menyeluruh, suami dan isteri boleh mengambil set kesuburan yang  juga mengandungi supplement ZINK COMPLEX SHAKLEE. 

Wallahu a’lam.

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;
























Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts