Friday, January 30, 2015

TIPS HILANGKAN KAHAK BAYI

Sekarang ni musim kanak-kanak kena demam, batuk , selesema. Tak terkecuali anak-anak saya juga turut sama kena. Si sulung tak habis-habis dengan batuknya, si kecil asyik meleleh je hingusnya..tapi, saya masih bersyukur anak-anak tiada yang demam. Mereka masih tetap cergas dan aktif bermain.. Alhamdulillah.

Namun, buat kawan-kawan yang ada mengalami masalah-masalah seperti ini, ada yang anak-anak masih bayi kan, mungkin sedikit sebanyak ada tips di bawah ini dapat membantu anak-anak yang mengalami batuk berkahak.



gambarrajah- kahak dalam saluran pernafasan

1) Air kelapa


Minum air kelapa yang pure, yang tanpa gula. Nanti kahak keluar melalui hingus atau najis.

2) Madu


Guna madu asli.
Cara : 1sudu madu + 1biji limau nipis + air
Kalau baby, madu + air
Guna air zam-zam ( ada molekul penyembuhan ) atau air musoffa

3) Teknik tepuk @ percussion

4) Gas nebulizer


Untuk cairkan kahak.Kahak akan keluar melalui najis atau muntah

5) Rawatan makanan tambahan yang mengandungi Omega - ia membantu mencairkan kahak

6) 2 ulas bawang putih + minyak masak


Cara :
-bawang putih dibakar hingga lembut
-lenyekkan + cikit minyak masak
-lulur ke leher, dada, belakang baby

7) Daun kaduk + kapur + air


Cara :
- daun kaduk + kapur + air di ramas-ramas
- lulur ke dada, leher, belakang baby

8) Kunyit hidup


Cara:
- bakar kunyit hidup
- gesek pada lesung batu
- ambil air pada lesung dan sapu pada hidung dan dada baby

9)Thermal steam therapy - duduk dekat air humidifier beberapa minit atau letak muka over mangkuk air panas

** Jika bayi hidung tersumbat boleh ambil ibu kunyit, sapu di batang hidung sampai ke dahi secara menegak.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alhamdulillah... 

saya dah cuba setakat ni nombor 1, 2 ,3 dan 5. Paling senang bagi saya nombor 5 sebab Omega ni bukan setakat dapat merawat batuk,kahak. Disamping itu anak saya dapat khasiat yang lebih dari pengambilan Omega ni... :) 

Khasiat Omega Guard untuk Kanak-Kanak

Omega Guard 3 bagus untuk Pembelajaran

Cara makan Omega Guard Shaklee untuk anak

 Kat sini, fara senaraikan 5 cara untuk kanak kanak memperolehi khasiat omega guard Shaklee
Cara 1: Pecahkan Omega Guard dan campurkan dengan susu botol
– Senang sikit nak beri khasiat omega guard, kebanyakan kanak kanak suka minum susu dalam botol, jadi bolehlah beri terus
omega dalam botol susu
Cara 2: Pecahkan Omega Guard dan campurkan dengan makanan
– Boleh pecahkan dan masukkan dalam nasi. Kepal-kepal nasi dan suap terus dalam mulut.
omega dalam makanan

Cara 3: Pecahkan Omega Guard dan letakkan dalam sudu untuk di suap
-Pecahkan dan letak dalam sudu dan terus suap kat kanak-kanak. Ala ala bagi ubat demam dalam sudu.

omega dalam sudu
Cara 4: Boleh dikunyah terus seumpama gula-gula
– Memang ada kanak kanak yang suka buat macam ni. Pada mereka omega ni macam gula gula!

Cara 5: Telan sahaja
– Kalau yang mudah makan ubat ubatan atau vitamin. Senang je, buka mulut dan telan sahaja. Terutama anak saya Anaqi Awra , memang suka telan je Omega ni! 

Mudahkan cara caranya? Ada 5 cara yang boleh digunakan untuk kanak-kanak. Kalau tak boleh guna cara 5, guna cara 4 dan begitulah seterusnya. Semoga ibu ibu mendapat manfaat daripada perkongsian ini. Ingat Omega Guard, ingat Shaklee dan ingat farasainai.

Wallahu a’lam.

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;


Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts