Monday, February 16, 2015

Asid Folik (Acid Folic) Penting Kesihatan Janin

Usia janin dikira berdasarkan hari pertama hadi berakhir, ia kerana sukar menentukan secara tepat bila ibu mengalami ovulasi (waktu subur di mana sel telur dikeluarkan oleh kilang telur) dan bila sel sperma bersenyawa dengan sel telur.


Disebabkan pengiraan kehamilan bermula pada minggu terakhir ibu haid, ia bermakna usia janin yang dikandung ibu adalah berkurangan dua minggu. Minggu pertama adalah minggu terakhir haid walaupun belum persenyawaan berlaku.
Ibu sudah boleh mengira hari. Pada minggu ini hormon FSH (follicle Stimulating Hormone) perlahan-lahan mula dikeluarkan untuk membantu permatangan sel telur. Persenyawaan (pertemuan sel sperma dan sel telur) baru berlau 12-14 hari lagi di mana selepas berlaku persenyawaan maka terbentuklah embrio.

Ibu Perlu Ambil Asid Folat (Acid Folic)


Tubuh anda akan mengalami banyak perubahan dalam 3 bulan pertama. Perubahan ini sangat unik dan setiap kehamilan juga berbeza antara seorang ibu dengan ibu yang lain.
Anda akan merasa mual, muntah, sakit belakang, sering membuang air kecil, sembelit, kaki kram dan mengalami mood yang berubah-ubah. Jangan bimbang, semua yang berlaku adalah normal sesama hamil. Gejala ini beransur-ansur hilang seiring pertambahan usia kehamilan.
Makanlah makanan yang berzat kerana pada trimester pertama adalah masa paling penting dalam pertumbuhan organ janin.

Apabila ini sudah pasti, anda disarankan menghentikan segala kegiatan yang tidak baik seperti merokok, mengambil ubat-ubata terlarang dan alkohol. Tiga perkara ini amat mempengaruhi perkembangan embrio dan boleh menyebabkan kecacatan. Sebaiknya elakkan pengambilan ubat-ubatan yang dijual secara bebas.
Jika mengambil ubat secara rutin yang disarankan oleh doktor seperti ubat darah tinggi dan diabestes, sebaiknya bincang dahulu dengan doktor sebelum menghentikannya.
Pilihan saya Asid Folik yang mengandungi Vitamin B lengkap adalah B Complex dari Shaklee.

Klik sini untuk keterangan lanjut. 

Wallahu a’lam.


REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;


Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts