Thursday, February 12, 2015

ESP Shaklee bukan Soya GMO biasa

Ramai yang masih tidak tahu tentang GMO vs NON GMO. Walhal itu ini sudah hangat diperdebatkan di peringkat antarabangsa. Longgokan produk GMO dipasaran bebas dijual tanpa dilabel.
APAKAH MAKNA GMO ?


GMO  bermaksud ” Genetically Modified Organisma . Ia biasanya merujuk kepada makanan yang telah diubahsuai genetiknya atas sebab-sebab yang tidak berkaitan dengan kesihatan atau makanan . Untuk mengenal makanan GMO anda juga boleh melihat istilah GE atau istilah seperti genetik diubah  atau diubahsuai secara genetik atau juga secara genetik bertambah baik untuk makanan ini. Namun kebanyakannya ia tidak dinyatakan dalam banyak makana yang sedang dijual dipasaran.


ini adalah TOP GMO dalam makanan kita :- 
Antara Contoh makanan GMO adalah

Tomato dengan jangka hayat segar yang lebih lama

Tembikai di pasaran sekarang berbiji putih atau tidak berbiji adalah antara contoh makanan GMO
Padi 'Golden Rice' dengan kandungan Vitamin A yang lebih tinggi


Jagung lebih manis, lebih ranum dengan teknologi GMO, Struktur asal DNA jagung telah diubah

Ayam yang disuntik untuk mempercepatkan tumbesarannya , telur ayam pon sama la GMO


Proses makanan diubahsuai adalah agak baru kepada dunia pertanian . Pada tahun 1994 , tiada tanaman makanan GE telah ditanam di Amerika Syarikat . Hari ini , lebih daripada 165 juta ekar ditanam setiap tahun. Angka ini tidak banyak berbeza di negara kita.


APAKAH KESAN PRODUK GMO PADA MANUSIA ?
Meningkatkan risiko alergik makanan
 Meningkatkan Paras Toxin Dalam Badan Manusia
Merendahkan Nilai Nutrisi Makanan
Punca Kegagalan Fungsi Antibiotik “Antibiotik Resistence”


Sudah panjang lebar saya terangkan tentang kewujudan GMO dalam kehidupan kita. Syukur diberi kesedaran awal tentang ini. Inilah sebab yang kuat untuk saya memilih Energizing Soy Protein Shaklee sebagai sumber protein kami sekeluarga.

ESP Shaklee membekalkan tenaga dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi. Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga.

Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh badan yang sihat. Bagaimana saya pasti yang ESP Shaklee adalah NON GMO ?

Jelas sekali tertulis di canister ESP ShakleeApa itu Identity Preservation Program (IPP) ?
Apa kaitan dalam penghasilan ESP SHAKLEE ?
Untuk mendapatkan hasil yang terbaik dan berkualiti, kita perlu melakukan sesuatu dengan yang terbaik. Dalam konteks nutrisi, Proses Pensijilan Tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preservation Program (IPP) adalah satu proses atau sistem untuk mengekalkan pengasingan dan mendokumenkan identiti sesuatu produk. Dalam bahasa mudahnya, untuk memastikan genetik sesuatu biji-bijian atau produk makanan itu tidak diubah suai (Non-GMO).

GMO Soy- PUNCA MANDUL - anak hamster MATI


Shaklee menggunakan Identity Preservation Program (IPP) untuk memastikan kacang soya yang dihasilkan bebas daripada sebarang perubahan genetik daripada benih hingga kepada pengeluarannya. Kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

Contohnya, jika ia perlukan 9 bulan untuk matang sebelum dituai maka 9 bulanlah masa yang Shaklee peruntukkan. Ia tidak akan diberi apa-apa bahan kimia untuk mempercepatkan kematangannya. Jadi proses penanaman soya untuk Shaklee adalah secara semulajadi dan tiada any intervention ya.

Ia diproses dengan air, bukan alkohol dan diproses dengan suhu rendah.

Oleh sebab itu lah yang menjadikan ESP – Soy Protein Isolate Powder, adalah Protein Non-GMO yang lengkap dengan semua Asid Amino Perlu merupakan sumber protein soya terbaik kerana soya yg digunakan oleh Shaklee tidak diubah suai secara genetik.

Jadi, kita tak perlu risau lagi kerana ESP Shaklee hanya diekstrak dari kacang soya non-GMO yang telah melalui proses pensijilan tersendiri.

Sumber :
1. Buku Nutrisi Shaklee
2. Website

Wallahu a’lam.


REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI FARA;


Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area WANGSA MAJU, SETIAWANGSA, SETAPAK, KERAMAT, MELAWATI,  boleh hubungi FARA untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. 
 FARA akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts