Tuesday, March 31, 2015

Testimoni : Sakit dada disangka sakit jantung

Assalamualaikum semua..

Rasa dah lama tak update blog fsjannah ni.. Sejak computer dah takde..laptop pulak rosak, ni pon usaha juga menggunakan hp walaupon cenonettt je tulisan..hehe

Hari ini saya cam tertarik bila baca blog  Puan Lia tentang customer anak buahnya yang consume vivix. Ceritanya sangat menarik yang ingatkan sakit jantung...tetapi..... jeng jeng jeng.. 
Meh kita baca..

Sebelum tu saya Kredit kepada blog Puan Lia . Kalau korang ada kes yang sama, boleh contact Puan Lia sendiri ok.

Bersama Group Jutawan Shaklee : Beza bagi saya

(JUTAWAN SHAKLEE berbeza)

Nampak tajuk tu tak? Apa yang bezanya? Meh saya kongsikan sikit..

Sejak berbisnes Shaklee , dan Alhamdulillah saya dalam kumpulan yang betul.
pada saya setiap masa sangat berharga. Dari bangun tidur dah set dalam kepala apa nak kena buat. Sepanjang hari setiap minit tu sentiasa bermonolog sendirian!
Buku checklist akan dibentangkan dan cek apa yang saya telah lakukan hari tu. 

Cek status dah update ke belum, solat dhuha mengaji istigfar zikir dah buat ke ..cukup ke tak, risau kalau tak buat tak cukup. 

Ada yang bila saya share, mereka tak nampak semua tu.. ada yang tanye,'' bisnes apa cmtu.. xde pon pakai smart2 lawa2 pergi jumpa nak coaching2 orang?'' Hehehe... 

Kan saya cakap bisnes Shaklee dalam group Jutawan Shakled sangat berbeza! Bukan produk semata-mata, yang sangat dititikberatkan dalam group ini AMALAM ROHANI dan PENTINGNYA ILMU. Dan NIAT bukan 💲💲💲💲 Semata2... Lebih dari itu! 

Tetapi setiap apa yang kita rancang Allah yang menentukan..Ujian yang Allah bagi tu nak kita berfikir bukan cepat mengalah! 

NAK JOIN? cuma rm75 je untuk seumur hidup! Tak perlu lagi nak bayar renew ahli setiap tahun... 

<Pasti Jutawan>

# Untuk tempahan dan mendapatkan khidmat konsultansi boleh hubungi saya di 
fara435@yahoo.com @ 012-3107784

# Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi diilaman ini bukan bertujuan untuk merawat , mencegah , mendiagnose apa jua penyakit .Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan


Help Others to Help Others
Salam Sayang
Ibu Otomen
FaraSainai

CERITA PISANG dan KITA

CERITA PISANG
Seorang guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastik berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu.Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.

Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk.

Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan. Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

”Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu.
Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

”Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu mereka.

Cikgu mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik daripada menanam perasaan benci.

Friday, March 20, 2015

Kemurungan - Bahaya untuk Kesihatan

Apa Itu Kemurungan

  

Kemurungan adalah kesedihan. Kesedihan adalah emosi normal bila seseorang menghadapi peristiwa yang tidak menggembirakan. Kemurungan boleh menjadi penyakit jika terlalu serius atau terlalu lama hingga menjejaskan  keupayaan seseorang menjalani aktiviti harian. Kemurungan adalah sesuatu yang biasa berlaku. Dianggarkan sebanyak 30% daripada golongan orang dewasa menghidap kemurungan sekali atau lebih dalam masa hidupnya.


JUS PEGAGA - Petua Awet Muda

Pagi ni tekadkan hati...nak jadikan rutin minum jus pegaga tetiap pagi...bila baca khasiat dia buat saya lagi excited nak konsisten. 

Yang ni saya terbaca kat bebanyak blog..dalam istilah perubatan kata ini herba..bila rujuk kat pokok pegaga edisi Edisi wikiwiki

Pegaga disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai salah satu tumbuhan ubatan yang terpenting untuk dipulihara dan ditanam.   ”



Antara manfaat,kelebihan telan atau minum pegaga ni ialah:


  • Dapat mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Mencegah nyanyuk
  • Melambatkan proses penuaan ( awet muda tew!! +wudhu'..kalah SKII!! )
  • Menambah daya ingatan & merehatkan minda

 Kebelakangan ini pegaga banyak digunakan di barat sebagai tonik saraf untuk merehatkan dan menambahkan ingatan. Di India bagaimanapun ia juga banyak digunakan untuk mengatasi masalah kulit.

Di timur pula, pegaga juga digunakan untuk mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal. Kajian terbaru menunjukkan pegaga menunjukkan kesan positif terhadap sistem pengaliran darah dengan menguatkan salur darah dan kapilari. Ia telah menunjukkan kesan yang memberangsangkan bila digunakan untuk merawat kejang kaki, bengkak kaki dan masalah kaki terasa berat dan kebas.

Daun pegaga berfungsi sebagai astrigensia dan tonikum. Pegaga juga digunakan untuk revitalisasi tubuh dan otak yang lemah serta untuk kesuburan wanita.

Kesimpulannya pegaga sesuai untuk penyakit berikut :

1. Pembengkakan Hati
2. Demam, Campak
3. Sakit Tekak, Batuk Kering,
4. Asma, Brokitis, Pleuritis
5. Radang Mata Merah
6. Keputihan
7. Tekanan Darah Tinggi
8. Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir
9. Tidak Selera Makan, Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir
10. Keracunan Makanan
11. Batuk Darah, Muntah Darah
12. Busung, bisul
13. Infeksi Saluran Kencing (kencing kotor)

Pegaga atau nama saintifiknya Cantella asiatica boleh membangkitkan selera makan, membantu meredakan masalah penghadaman, mengatasi masalah buasir kerana mengandungi serat. Ia juga mampu melancarkan aliran darah, terutama bagi wanita yang ada masalah haid. Pegaga juga dijadikan ubat untuk merawat masalah keputihan yang menyebabkan faraj terasa gatal.

Air perahan daun pegaga juga dikatakan boleh menyejukkan badan dan elok diamalkan jika demam, mengalami masalah berak berdarah atau lelah. Amalan minum air rebusan akar pegaga ini dipercayai boleh membantu mengawal paras gula dalam darah di kalangan pesakit kencing manis. Malah, ada  yang menjadikannya sebagai minuman untuk menguruskan badan.

Selain itu, pegaga juga telah lama digunakan sebagai tonik untuk membersihkan darah, merawat ulser, sifilis, dan kelenjar limfa. Amalan meminum jus pegaga amat mujarab untuk membantu mereka yang bermasalah untuk tidur, merawat kerengsaan kulit dan tekanan darah tinggi. Walaupun pegaga amat baik dimakan mentah tetapi daun yang diramas dengan sedikit air amat baik jika disapukan pada kudis dan luka. Di samping itu, pegaga juga memberi kesan kepada beberapa peringkat pembentukan tisu seperti menghilangkan parut, membina kolagen, merangsang pembentukan rambut dan kuku. 

Pegaga juga dipercayai boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka, ulser dan masalah kulit lain. Oleh itu tidak hairan jika ia dijadikan makanan wajib bagi wanita berpantang supaya luka bersalin lebih cepat sembuh.

Mengamalkan meminum jus pegaga dapat meningkatkan daya ingatan seseorang, disamping dipercayai boleh meningkatkan kebaikan prestasi kanak-kanak yang mengalami kecacatan akal.

Best tak? Sejujurnya saya seorang yang mengamalkan makan ulam-ulam sejak berumur 5tahun lagi.. salah satu ulam awal-awal saya belajar makan adalah PEGAGA...


Utk buat jus pegaga

  • Daun pegaga secukup rasa
  • Brown sugar dalam sesudu tecik (kalau saya tak suka letak gula..lebih suka kosong)
  • Air suam ( saya lebih suka guna air dari penapis GET CLEAN WATER PITCHER SHAKLEE) airnya lebih sedap.. jernih dan bersih! 

Cara nak buat?

Bancuh brown sugar dgn air panas sket
Daun pegaga tadi blend dengan air suam
Selesai blend tapis then campur dengan air brown sugar tadi
Pastu...kita minum dulu!!
P/s: Saya tak pakai ais  tapi lagi sedap kalau simpan dalam peti..kasi sejuk skit minum... kalau tgh pantang seelok-eloknya biarlah suam ..kalo minum immediate lepas blend rase dia mcm ala2 air tebu..


Lepas ni kalo pegi pasar..."makcik!! Pennywort se!" Heheheh

Nak awet muda ni memang kena rajin makan ulam-ulam ni. Plus pulak dengan supplement Shaklee kan, lagi la bertambah meletop awet mudo bak hang ! hehehe

Nak cuba supplement shaklee? 


# Untuk tempahan dan mendapatkan khidmat konsultansi boleh hubungi saya di 
fara435@yahoo.com @ 012-3107784

# Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi diilaman ini bukan bertujuan untuk merawat , mencegah , mendiagnose apa jua penyakit .Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan


Help Others to Help Others
Salam Sayang
Ibu Otomen
FaraSainai

Wednesday, March 18, 2015

Perasaan takut, ngilu, seriau, ngeri bagi ibu selepas bersalin ialah sembelit ketika dalam pantang. Ngeri sebab risau sangat-sangat jahitan di bahagian luka bersalin tertetas!
Tambahan saya bersalin ketiga-tiga anak secara czerian.. pembedahan. Mak ai..ngilu! 

Sunday, March 15, 2015

Nak Kulit Cantik dan Kurus Macam Orang Korea?

Baru-baru ini ,saya tak terjebak dengan Drama K-Pop pulak.. Emergency Couple.. tengok setengah jalan je mula2.Tapi memang betul la, bila menonton drama Korea ni, selain jalan cerita dan scenarynya, pelakon juga merupakan point utama kenapa orang minat. Betul tak? Bagi saya pelakon Korea ni comel-comel dan sedap mata memandang. Alaaa, artis Korea kan ramai buat pembedahan kosmetik? Lagipun dah keturunan lain mestilah muka pun lain betul tak.

Hehehe...ok, saya tidak kata nak cantik (perawakan) macam artis Korea. Saya cuma kata nak KULIT CANTIK dan KURUS macam ORANG KOREA. Masyarakat Korea diakui dunia sebagai masyarakat yang kulitnya cantik dan sihat, dan masyarakat Korea juga merupakan antara masyarakat yang paling rendah kadar obesitinya. 

Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) statistics bear out the Korean miracle. In an increasingly spherical world, Korean obesity rates are shockingly low. As of 2009, Korea’s obesity rate was just 3.8%, slightly below the second thinnest nation, Japan, and rating pretty well against non-OECD states India (2.1%), Indonesia (2.4%), and China (2.9%). The data also shows that these rates have held steady over the last decade, in contrast to many other OECD states where rates have climbed (and in stark contrast to the United States, where rates have skyrocketed).

Tampil Cantik Dengan Set Skin Care Nutri White Shaklee

Tampil Cantik Dengan Set Skin Care Nutri White Shaklee

Selain daripada supplemen untuk kesihatan badan, Shaklee juga ada menyediakan Set Kecantikan Kulit Muka, iaitu Nutri White Shaklee dan Enfuselle Shaklee. Harini saya nak bercerita pasal Nutri White Shaklee.
Saya ada dengar jugak, ada yang menyatakan yang Nutri White Shakleeni lebih kurang sama dengan SKII tapi lebih murah berbanding dengan SKII dan medapat manafaat yang hampir sama. 

SKIN CARE NUTRIWHITE - lebih sesuai utk kulit normal tanpa sensitiviti dan jerawat yang teruk sbb ianya berfungsi lebih kepada mencerah, dan kandungan vitamin C yg tinggi tak sesuai utk kulit yg sensitif dan berjerawat teruk. Nutri White Shaklee bertindak dengan 5 cara iaitu 

1. Menghalang kerosakan akibat daripada sinar matahari dan alam sekitar. Ia melindungi kulit anda daripada rosak, gelap kesan dari sinar cahaya matahari dan uv. 
2. Mengurangkan pigmentasi kulit muka anda dan mencegah kulit muka menjadi kusam 
3. Menyekat pigmentasi gelap dan tompok-tompk gelap 
4. Mencerahkan kulit muka 
5. Memperbaharui sel kulit muka, mengeluarkan sel-sel mati. 

Saturday, March 14, 2015

Doa tambah susu ibu

Salam sayang buat semua ibu2 menyusu yang membeli supplemen shaklee dari saya..baik yang saya kenal di alam realiti atau di alam maya.Maafkan saya sekiranya saya tak berkesempatan utk hari2 bertanya khabar anda atau kadang2 tu sebulan sekali baru saya dapat menghantar email.(maaf banyak-banyak)....

Saya ni pun manusia biasa, tak termampu saya nak check satu2. Diluar kemampuan saya..
 Hanya doa yang sentiasa hari2 sy kirimkan buat semua.. 

Dan dengan update laman fsjannah.blogspot.com ni,  dengan harapan anda membacanya apa yang saya kongsikan untuk manfaat bersama-sama.

2 Sebab Orang Anti MLM Bisnes

Saya nak kongsi dengan semua tentang penyalahgunaan bisnes MLM sehinggakan orang ramai anti dengan bisnes MLM ni.


Fakta:
Multilevel Marketing (MLM) ialah strategi pemasaran dimana setiap pengedar dibayar komisyen/bonus berdasarkan jualan peribadi dan jual berkumpulan. Tak semua bisnes MLM itu tak bagus tapi hanya segelintir yang dah terkena dengan perangkap MLM maka bisnes MLM dicop skim cepat kaya,skim setan bertopeng manusia yang berleluasa di akhir zaman.

Friday, March 13, 2015

5 sebab saya pilih soya ESP

Ramai yang takut nak ambil ESP (Soy Protein Isolate Powder) sebab dengar soya jer terus fikir bukan2.Terlebih baca keburukan soya. Kesian soya..hihi

 Ini lah soya ESP pilihan saya. bancuh dengan plain water ja. Lagi suci mulus tulus

Sebelum kita nilai sesuatu apa kata kita ambil tahu dulu.Tak kenal maka tak cinta.

ELDERBERRY Berry Premium yang MENAKJUBKAN


Elderberry atau nama saintifiknya Sambucus Nigra adalah Berry bertaraf  PREMIUM High CLASS. Kalau di dalam salasilah Keluarga Berry. So forget about blue berries, acai berries no no no. Anda mahukan yang terbaik ini yang perlu anda pilih.




Elderberry merupakan buah yang poplar dan telan lama digunakan dalam perubatan tradisional.

Monday, March 9, 2015

GET CLEAN WATER FILTER TERBAIK SHAKLEE JIMAT DAN MURAH


WATER FILTER SHAKLEE TERBAIK



JUS PENAPIS AIR SHAKLEE TERBAIK - Water Pithcer SHAKLEE 

Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multipaten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean®Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%. Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Saturday, March 7, 2015

Nutrisi kehamilan dan penyusuan susu ibu yg sihat

Harini nak kongsi topik info mengenai kehamilan dan penyusuan. Memandangkan majoriti customer saya adalah dari golongan ibu menyusu dan ibu hamil maka sewajarnya saya kongsikan artikel itu disini....



Nutrisi yang baik memainkan peranan penting dalam proses kehamilan dan bayi yang bakal lahir. Dalam tempoh kehamilan dan penyusuan susu ibu, tubuh memerlukan lebih banyak nutrisi untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan bayi dan juga ibu. Di sini terdapat beberapa nutrisi penting yang diperlukan bagi menyokong Kehamilan dan Penyusuan Susu Ibu yang sihat.

Friday, March 6, 2015

Healing Crisis

. Jom baca soalan2 yang berkaitan tentang ini….buat rujukan dan guidance.. 

QWhat is healing crisis?
A:Healing crisis is a process in which the body undergoes an intense period of cleansing and rebuilding. As part of the healing process the body will begin to discard toxic residues which have build up in your body over the years.During the process of toxic elimination, your body will experience some of the uncomfortable signs and symptoms, and this is recognized as healing crisis. In Chinese Medicine philosophy, true healing should always be preceded by a healing crisis.

Kenapa saya pilih soya non-gmo

Memandangkan bulan ni Shaklee Malaysia buat promosi best iaitu ESP Buy 6 free 1 (haa.. cepat-cepat grab bulan ni murah, sebelum GST bulan depan.. Boleh la korang nak beli stok untuk diri sendiri atau kongsi dengan rakan2),jadi saya nak cerita sikit tentang ESP ni khasnya  perbezaan ESP berbanding jenama lain.

Salah satu perbezaan ESP jenama Shaklee berbanding soya jenama lain adalah soya shaklee dibasuh dengan menggunakan air. Tahukah anda kebanyakan jenama soya di pasaran dibasuh menggunakan alkohol sebelum diproses.Alkohol ini menyebabkan isoflavanes didalam soya termusnah. Sedangkan isoflavanes ini lah yang penting dalam pencegahan kanser. Jadi kalau ada yang kata makan soya punca kanser, memanglah betul sebab soya yang dah diproses dah tiada khasiat isoflavanes . Berbeza dengan ESP Shaklee. Soya Shaklee dibasuh menggunakan air untuk mengekalkan isoflavanes, genistein dan daidzein dan juga keseluruhan kebaikan soya. 

Thursday, March 5, 2015

Jangan Fikir Buruk Tentang Allah


KENAPA PENTING UNTUK TAHU TENTANG INDEKS GLISEMIK

KENAPA PENTING UNTUK TAHU TENTANG INDEKS GLISEMIK

APAKAH DIA INDEKS GLISEMIK ?


 Diperkenalkan pada tahun 1981 oleh seorang ahli sains bernama Dr. Jenkins. Beliau telah menerangkan konsep ini dalam American Journal of Clinical Nutrition sebagai panduan untuk seseorang mengekalkan kestabilan gula dalam darah. Beliau telah mengklasifikasikan karbohidrat berdasarkan bagaimana tubuh manusia bertindakbalas kepadanya. Kadar penyerapan karbohidrat dan kepantasannya menjadi glukosa dalam darah dikira sebagai satu indeks atau petunjuk. Indeks ini dipanggil Indeks Glisemik. Baca : Glisemic Index (GI).

Tuesday, March 3, 2015

Ceritaku bersama ESP

Assalamualaikum semua.. 

saya tah tahan terpaksa juga luahkan perasaan saya ,bagaimana pengalaman saya bersama ESP Shaklee.... 

Pengalaman pertama kali pada tahun 2010 , sewaktu itu saya menyusukan anak ke-2. Memang saya tersangat teruja bila susu yang tiba-tiba drop semakin menjadi-jadi pulak banyaknya. Dan saya teruskan masa mengandungkan anak ke-3 .

Sepanjang mengandungkan anak ke-3 ESP dan set mengandung adalah teman saya. Sepanjang 9 bulan saya tidak rasa penat langsung, walaupun masa itu saya juga terpaksa menyusukan anak ke-2 atau kita sebut tandem nursing... 

Kulit Semakin Berseri dengan ESP (energizing soy protein)

Assalamualaikum semua yang sudi membaca blog until jannah..

Kebetulan bulan ni ada promosi ESP kan , apa kata saya sharing serba sedikit testimoni diri saya selepas consume ESP bersama-sama dengan Vitamin yang lain. Yang bestnya, HANYA dengan ESP macam-macam tau anda dapat kebaikan darinya. 

Sebelum tu... saya nak cerita la sikit apa itu ESP ni yang digembar gemburkan sejenis protin yang bukan GMO.. detail boleh klik sini. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts