Friday, March 20, 2015

Kemurungan - Bahaya untuk Kesihatan

Apa Itu Kemurungan

  

Kemurungan adalah kesedihan. Kesedihan adalah emosi normal bila seseorang menghadapi peristiwa yang tidak menggembirakan. Kemurungan boleh menjadi penyakit jika terlalu serius atau terlalu lama hingga menjejaskan  keupayaan seseorang menjalani aktiviti harian. Kemurungan adalah sesuatu yang biasa berlaku. Dianggarkan sebanyak 30% daripada golongan orang dewasa menghidap kemurungan sekali atau lebih dalam masa hidupnya.Tanda & gejala

1. Perubahan perasaan
      oKesedihan yang berpanjangan melebihi 2 minggu.

2. Gangguan terhadap fungsi kognitif
      o Berasa putus asa, tidak mempunyai harapan. 
      o Berasa bersalah, tidak berharga, tidak bermaya. 
      o Fikiran ingin membunuh diri. 
      o Hilang keseronokan 
      o Hilang tumpuan 
      o Hilang minat

3. Tanda Biologi
      o Hilang selera makan 
      o Hilang berat badan 
      o Gangguan tidur 
      o Hilang keinginan seksual 
      o Gangguan kitaran haid 
      o Cepat lesu.


Komplikasi

Kemurungan menyebabkan seseorang itu lebih berkemungkinan mengalami kemalangan. Kemurungan memberi kesan terhadap keyakinan dan merendahkan jati diri seseorang. Ia mengurangkan keupayaan seseorang untuk melaksanakan tanggungjawabnya.


Rawatan

Kemurungan boleh dirawat secara berkesan.  Terdapat banyak cara rawatan dan gabungan rawatan adalah lebih berkesan. Penilaian menyeluruh oleh doktor adalah perlu sebelum sesuatu diagnosa dibuat dan rawatan dimulakan.

1. Pharmacotherapy
      o Terdapat banyak ubat-ubatan anti kemurungan pada masa sekarang. Ubat-ubatan ini membantu merubah perasaan dan membuatkan seseorang itu lebih  bersedia menerima lain-lain rawatan. (boleh cuba B-complex sebagai agen anti-stress .detail klik sini) 

2. Terapi Psikologikal:
      o Ianya meliputi psikoterapi dan kaunseling untuk membuatkan seseorang itu memahami diriinya dan menemui kemahiran dalam menyelesaikan masalah bagi mengatasi tekanan yang dihadapinya.

3. Terapi Kognitif :
      o Terapi ini membantu mengubah cara pemikiran dan menerima peristiwa yang berlaku di sekelilingnya dan membantu mencapai pemahaman yang lebih baik terhadap maksud kejadian itu kepadanya dan meminimakan kesan disebalik kejadian itu.

4. Terapi Berkumpulan:
      o Ianya melibatkan perjumpaan satu kumpulan orang yang mempunyai masalah yang sama seperti pesakit yang mengalami kemurungan, duduk bersama berbincang pengalaman, kesukaran dan cara mereka mengatasi masalah tersebut.

5. Terapi "Electro-convulsive" :
      o Cara ini boleh dilakukan kepada mereka yang tidak menunjukkan sebarang perubahan selepas dos yang sesuai dan tempoh rawatan ubat anti kemurungan.
         Ia juga boleh digunakan bila perubahan segera diperlukan contohnya dalam situasi mengancam nyawa atau dalam  masa selepasbersalin dimana bayi memerlukan penyusuan dan penjagaan  ibu dan bagi pesakit yang tahap pemikiran membunuh diri yang tinggi.


Langkah Pencegahan

Teknik mengurangkan stress.

Pemulihan

Setelah tanda-tanda penyakit dapat dikawal dengan mengambil ubat secara teratur, satu plan pemulihan yang lengkap dan komprehensif harus diatur supaya pesakit dapat kembali berfungsi di dalam masyarakat seperti sediakala. Setiap Jabatan psikiatri di setiap hospital-hospital besar seluruh Negara mempunyai unit
pemulihan carakerja dengan kakitangan terlatih bagi membantu anda pulih sepenuhnya dari penyakit anda. Sebahagian daripada pusat-pusat kesihatan sudah dilengkapi dengan unit pemulihan psikososial di dalam komuniti bagi membantu anda pulih dari penyakit dan mengembalikan keyakinan diri untuk berkerja dan berinteraksi dengan masyarakat.
SUMBER


Help Others to Help Others
Salam Sayang
Ibu Otomen
FaraSainai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Popular Posts